IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви трябва да бъдат мерките за борба с киберпрестъпленията?

През годините имаше непоследователна политика по информационна сигурност в различните администрации, твърди проф. Георги Димитров

16:59 | 13.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мерките за борба с киберпрестъпленията трябва да бъдат такива, че да се създава среда, която да не позволява те да се извършват. При извършени вече престъпления трябва да има механизми, по които държавата да накаже извършителите, така че да не се допусне извършване на бъдещи престъпления и да се действа възпиращо към другите членове на обществото. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Георги Димитров, председател на фондация "Право и интернет". 

Обществото трябва да работи в посока на създаване на адекватни механизми – организационни и технологични, така че да се намали рискът от извършване на киберпрестъпления. Превенцията е нещо, за което в България, а и в цяла Европа, се работи в тази посока чрез приемането на Закона за киберсигурност и приемането на различни мерки за защита на инфраструктурата на държавната администрация и административните информационни системи, обясни гостът.

„Уредба в тази посока има, политика в тази посока има, имаме силен държавен орган – министър на електронното управление, който провежда тази политика”, добави Димитров.

През годините имаше непоследователна политика по информационна сигурност в различните администрации. В „критичните” администрации като НАП, Митници и МВР мерките са на светлинни години по-добри, отколкото в другите администрации, уточни още той.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още