IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада: Очите ни са широко отворени за Китай

Двама канадски затворници се прибраха у дома, след като финансовият директор на Huawei беше освободена и се върна в Китай

09:17 | 27.09.21 г. 1
<p>
	Марк Гарно.<em> Снимка:&nbsp;Zach Gibson/Bloomberg</em></p>

Марк Гарно. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg

Канада е с „широко отворени очи“, що се отнася до нормализирането на отношенията на страната с Китай, обяви министърът на външните работи Марк Гарно два дни след освобождаването на директора на Huawei, която беше под домашен адрес във Ванкувър в продължение на близо три години, предава Ройтерс.

Главният финансов директор на Huawei Technologies Мън Уанджоу, дъщеря на основателя на компанията Рън Джънфей, отлетя обратно в Китай в петък, след като успя да постигне споразумение с американските прокурори за слагане на край на случая, в който е обвинена в заблуда на банки. Това доведе до прекратяване на нейната битка в канадски съд срещу екстрадицията ѝ в САЩ.

Скоро след като Мън се отправи към Китай, Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор – двама канадци, задържани от китайските власти само няколко дни след ареста на Мън във Ванкувър през декември 2018 г. по искане на САЩ, бяха освободени от Пекин.

Гарно коментира пред CBS News, че сега правителството следва четиристранен подход към Китай за: „съжителство“, конкуренция“, „сътрудничество“ и „противопоставяне“.

По думите му Канада ще се конкурира с Китай по въпроси, включващи търговията, и ще работят заедно срещу климатичните проблеми, докато се противопоставя на начина, по който Пекин се отнася с уйгурите, тибетците и хонконгците, както Отава е правила и в миналото.

„Нека кажа, че нашите очи са широко отворени. Казваме това от известно време. Няма път към връзка с Китай, докато двамата Майкъловци са задържани“, коментира Гарно.

Премиерът Джъстин Трюдо и Гарно посрещнаха двамата канадци в събота, когато те пристигнаха в Калгари, Алберта, след като прекараха 1000 дни в строг тъмничен затвор.

Спавър беше обвинен в предоставяне на снимки на военна техника на Ковриг, а през август беше осъден на 11 години затвор. Ковриг очакваше присъдата си.

Трюдо, който в понеделник спечели трети мандат след тежка изборна надпревара, обеща да подобри отношенията с Китай, след като стана премиер през 2015 г., надграждайки успеха на баща си в утвърждаването на дипломатическите с Китай още през 1970 г.

Но още преди ареста на Мън многократните разпити на Канада относно позициите на Китай в областта на правата на човека дразнеше Пекин и двете страни не успяха да се сближат.

Китай през цялото време отричаше да има връзка между случая с екстрадицията на Мън и задържането на двамата канадци, но Гарно заяви, че незабавното им връщане е свързано с казуса с Мън „по много директен начин“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Изтървахте Хубавият Кирчо вие, сега ходете да гоните Михаля.Бун***ци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още