IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите бизнес начинания на Cisco се отплащат

Приходите и печалбата на компанията надминаха очакванията

15:45 | 15.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Cisco Systems надмина очакванията на анализаторите за приходите и печалбата си за тримесечието, след като производителят на мрежово оборудване се възползва от търсенето на своите рутери и суичове, както и от растежа на по-новите области, върху които се фокусира, като софтуера, предава Ройтерс.

Книжата на компанията, която прогнозира и по-високи приходи за второто тримесечие от очакваните, повишиха стойността си с 4% по време на следборсовата търговия, насочвайки се към близо 16-процентен ръст за тази година.

Cisco се насочи към софтуера и киберсигурността, за да компенсира влиянието на забавящото се търсене на нейните рутери и суичове от компаниите, които все повече се насочват към облачните услуги, предлагани от Amazon.com, Microsoft и Alphabet, вместо да изграждат собствени мрежи.

Приходите на бизнеса със софтуерни приложения са нараснали с 18 на сто до 1,42 млрд. долара, което е над средната прогноза за 1,37 млрд. долара по данни на Refinitiv.

Приходите от продажби на бизнеса за сигурност, който предлага файъруол защита и системи за засичане на пробиви, са се увеличили с 11% до 651 млн. долара. Сумата обаче се оказа под очакваните 656,4 млн. долара, но надмина прогнозата на FactSet за 648,1 млн. долара.

Сделки, като придобиването за 2,35 млрд. долара на доставчика на решения за сигурност Duo Security през август, изиграха важна роля в насърчаването на растежа на по-новите бизнес начинания на Cisco.

Приходите на звеното на инфраструктурната платформа, което включва суичовете и рутерите, са нараснали с 9% до 7,64 млрд. долара и е над прогнозата за 7,39 млрд. долара.

Абонаментите, които предлагат много по-стабилен поток на приходи, представляват 57% от общите софтуерни приходи за първото фискално тримесечие, обяви компанията. През предишното тримесечие делът беше 56%.

Главният изпълнителен директор на Cisco Чарлс Робинс заяви в интервю, че компанията е била повлияна и от 10-процентните мита за внос от Китай, наложени от администрацията на Доналд Тръмп през първото тримесечие.

Робинс коментира, че се надява, че ще се достигне до решение на търговския спор между САЩ и Китай, особено след края на изборите в Съединените щати.

Компанията очаква ръстът на приходите ѝ за второто фискално тримесечие да е между 5 и 7 на сто спрямо година по-рано. Това значи сума в диапазона 12,48-12,72 млрд. долара, докато анализаторите прогнозират 12,53 млрд. долара.

За първото тримесечие, завършило на 27 октомври, Cisco отчете коригирана печалба от 75 цента на акция, т.е. над средната прогноза за 72 цента.

Общите приходи са нараснали със 7,7 на сто до 13,07 млрд. долара, надминавайки прогнозата за 12,87 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още