IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиняват IBM в съкращаване на около 100 хил. служители заради възрастта им

Според ищците компанията се опитва да привлече повече млади таланти и да изглежда по-модерна в техните очи

14:16 | 01.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

International Business Machines (IBM) е уволнила около 100 хил. служители през последните няколко години, в опит да стане по-привлекателна за младите хора и да се опита да стане „готина“ и „модерна“, колкото Amazon и Google, сочи изявление на бивш вицепрезидент в рамките на продължаващо дело за възрастова дискриминация, пише Bloomberg.

Технологичната компания се сблъсква с няколко дела за уволненията на по-възрастни служители, включително колективно дело в Манхатън и отделни дела, заведени в Калифорния, Пенсилвания и Тексас миналата година.

"През последните пет години преоткрихме IBM, за да се насочим към възможности, които носят по-голяма стойност на нашите клиенти“, коментира IBM. “Компанията наема 50 хил, служители всяка година“.

Big Blue, както е известна компанията, прекара близо седем последователни години в битка със спадащите ѝ приходи. През последното десетилетие тя уволни хиляди хора в САЩ, Канада и други места, в опит да намали разходите си и да даде нова посока на служителите си, след като се присъедини късно към облачния бизнес и мобилната технологична революция.

Броят на служителите на IBM удари най-ниския си брой от шест години – 350 600 души в целия свят към края на 2018 г. Това е с 19% по-малко спрямо 2013 г.

В документ към едно от гражданските дела, заведено в Тексас, Алън Уайлд, бивш вицерезидент „Човешки ресурси“, посочва, че IBM е „съкратила между 50 хил. до 100 хил. служители само в последните няколко години“.

Освен това Уайлд твърди, че 108-годишната IBM се е сблъскала с проблеми с привличането на кадри и е била решена да покаже на младите, че не е остаряла организация, а „година, модерна организация“ като Google и Amazon. За да постигне това, компанията е трябвало да премахне по-възрастни служители от редица позиции в рамките на няколко години, сочат съдебните документи.

Тази стратегия умишлено е била насочена към по-възрастните работници, а ищецът – 61-годишеният Джонатан Лангли от Тексас, обвинява IBM, че го е уволнила след повече от 24 години работа заради възрастта му. IBM е внесла искане за отхвърляне на делото на Лангли. Във вторник адвокатите му са подали възражение срещу това предложение.

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още