IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P Dow Jones: Xiaomi може да се върне в борсовите индекси

Решението е след отмяната на американската забрана за инвестиции в компанията

12:13 | 23.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Китайският производител на смартфони Xiaomi има право да бъде включен отново в борсовите индекси, обяви S&P Dow Jones Indices. Това се случва след като федерален съдия спря американската забрана за инвестиции в компанията заради опасения, че тя има връзки с китайската армия, предава Ройтерс.

В средата на януари Министерството на отбраната на САЩ, под управлението на Доналд Тръмп, добави Xiaomi и още осем компании към списък, който изисква американците да продадат акциите си от тях в рамките на срок, поставен от властите.

По-рано този месец S&P DJI заяви, че ще премахне някои акции, попадащи в списъка, но американският окръжен съдия Рудолф Контрерас спря поставянето на Xiaomi в листата и заяви, че действията на правителството са „силно опорочени“.

Индексите, които премахнаха Xiaomi, ще прегледат възможностите за допустимост при следващото им планирано ребалансиране, обяви S&P DJI.

Xiaomi попада сред китайските компании, които станаха жертва на обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин, които продължават своята търговска война. Кампанията срещу китайските технологични гиганти беше подета от предишния американски президент Доналд Тръмп, а след встъпването в длъжност на Джо Байдън по-рано тази година остана въпросът какво ще е неговото отношение към тези организации и ще продължи ли той започнатото от неговия предшественик.

Xiaomi беше обвинена, че има тесни връзки с китайските военни – нещо, което тя многократно отрече. Министерството на отбраната на САЩ обоснова решението си за поставянето на компанията в черния списък с награда, която е присъдена на основателя на фирмата през 2019 г. за неговите заслуги към китайската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още