Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Исторически момент за футбола: Нидерландия позволи смесени отбори при аматьорите

От следващия сезон аматьорските лиги ще имат право да участват със смесени отбори - мъже и жени

Исторически момент за футбола: Нидерландия позволи смесени отбори при аматьорите

Нито един спорт не е бил пряко ориентиран към пола, но с времето ситуацията се промени значително. Искаме или не, можем да заявим, че има разлики във физиката между половете, дамите са били много по-издръжливи във водните спортове, мъжете например се справят далеч по-добре в силовите. Това не трябва да ни изненадва, просто физика, но ето, че Нидерландия ни изненадва с една интересна новина - от следващия сезон ще открием, че аматьорските лиги ще имат право да участват със смесени отбори - мъже и жени.

За световния футбол това е исторически момент, но не трябва да забравяме, че ако разгледаме този Bet365 анализ, предоставен от Efirbet, откриваме, че букмейкърът следи със сериозно внимание всички дисциплини, в които участват дамите. В това число трябва да добавим присъствието на женски футбол, различни първенства и още много други. Феновете също не пропускат да направят своята прогноза, но сега ситуацията се променя. Нидерландците искат да подчертаят равенството и разнообразие.

Дали това е добро решение, или не, можем да видим следващата година, когато самите фенове ще преценят дали играта ще стане по-вълнуваща, или не. В едно отношение можем да видим, че Ян Дирк ван дер Зее е прав - жените наистина трябва да имат своето място във футбола, а и след като имаме Шампионска лига за дами, какво пречи самият спорт да бъде врата за една по-интересна и дори красива такава.

В страната именно футболът е основен спорт и популярността му сред жените се повишава твърде бързо, за да може да се игнорира този факт. След като беше позволено на Фристиян Елън Фокема да се състезава с мъжете в първия аматьорски клуб, мнозина заявиха, че пробният мач е минал  повече от добре, играта е протекла по нормалния начин, без да измества фокуса към половете, както се очаква. Самите играчи остават позитивно настроени към идеята. По-интересното е, че технически можем да видим аматьорите да се изправят срещу тимове като ПСВ Айндховен и Аякс Амстердам, но колкото и да искаме да бъдем оптимисти, не очакваме някакви изненади, все пак професионалните атлети не са случайно в тази лига.

Интересно е да видим колко конкурентен ще е един полифоничен отбор срещу еднополов и на какъв регламент ще се избира съчетанието между мъже и жени, ако изобщо има такова Нидерландия не е първата страна, която позволява съществуването на смесени отбори. Преди няколко години се оказа, че Иран е направил тази крачка, макар и да не е много официално.

Треньорът на женския отбор по футбол заменил 8 от жените с мъже, надявайки се да вземе превес. Макар и правилата да го забраняват, отборът успя да играе известно време, но впоследствие стана ясно, че това е измама и се наложиха санкции.

Чудите се как е било възможно - дамите са задължени да играят със забрадки и специално облекло, а те могат да бъдат перфектно прикритие. Вече няма да има нужда от подобна хитрост, поне не и в Нидерландия, но статистиката изисква да бъдем фактични и точни. Ще видим и какво ще преценят феновете на спортни прогнози, след като дамите със сигурност ще променят играта. Положително или отрицателно, има време да разберем.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

Коментари ()


Още от Новини
Италианската Zegna очаква приходи от над 2 млрд. евро в средносрочен план