IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата срина с 95% приходите на Cineplex

Второто тримесечие донесе големи предизвикателства за канадската верига киносалони

21:18 | 14.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Cole Burston/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Приходите на Cineplex се сринаха с 95% през второто тримесечие, след като компанията похарчи 40 млн. долара в брой и затвори кината си заради коронавируса, пише Bloomberg.

„За да смекчим веднага въздействието от затварянето на нашите кина и места за развлечения, ние се съсредоточихме върху свиването на всички разходи възможно най-много“, коментира главният изпълнителен директор Елис Джейкъб. „Освен това насочихме вниманието си към планирането на сигурно връщане на нашите служители и гости и да засилим финансовата позиция на Cineplex в краткосрочен и дългосрочен план“.    

Компанията загуби 98,9 млн. канадски долара (74,7 млн. щатски долара) през тримесечието и заяви, че свободният ѝ паричен поток е отрицателен, в размер на 53,8 млн. канадски долара на коригирана база.

Най-голямата канадска верига кина постепенно отвори своите салони в страната, след като през март държавата вдигна блокадата си. Cineplex твърди, че „въвежда редица маркетингови и ценови стратегии, за да накара посетителите да се завърнат“.

През юни компанията обяви, че работи с кредитори за сключването на финансови споразумения, след като базираната в Лондон Cineworld Group (втората по големина киногрупа в света), се отказа от сделката за придобиването на канадската верига, твърдейки, че има нарушение на договора. Cineplex отрече обвинението и заведе дело срещу Cineworld, искайки милиарди за нанесени щети.

Сливането щеше да създаде най-големия оператор на киносалони в Северна Америка. Сега книжата на компанията са най-зле представящите се в индекса S&P/TSX Composite, записвайки 76% понижение от началото на годината.  

„Въпреки че не е възможно да предвидим колко дълго ще продължи тази криза и колко силно ще бъде въздействието ѝ върху нашия бизнес, Cineplex ще продължи да предприема необходимите стъпки за укрепване на финансовото състояние на компанията и да осигури доброто ѝ бъдеще“, коментира Джейкъб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още