IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият 1% от американците е загубил 1,5 трлн. долара преди "мечия" пазар

Богатството на Илон Мъск е намаляло с 64,5 млрд. долара от края на 2021 г. и сега възлиза на 206 млрд. долара

21:36 | 20.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Още преди американският фондов пазар да попадне на пълномащабна „меча“ територия миналата седмица, най-богатият 1% от населението на страната, е регистрирал огромни загуби, пише Bloomberg.

Общото богатство на групата е намаляло със 701 млрд. долара миналото тримесечие, първи спад от началото на 2020 г., движен от загуби за 1,5 трлн. долара на фондовия пазар, които са били компенсирани от печалби от недвижими имоти и други активи, сочат нови данни на Федералния резерв. Това е рязък край на изключителен двегодишен ръст, който прибави над 11 трлн. долара към колективното им нетно богатство.

Тези цифри показват огромното богатство, изтрито в последните седмици сред топ 1%, който притежава над половината от държаните от американците акции. Индексът S&P 500 е надолу с още 19% от 31 март насам, а технологичният показател Nasdaq 100 се срина с допълнителни 24%. Двата бенчмарка имаха по-скромни спадове от съответно 5% и 9% през първото тримесечие.

„Хората са изплашени“, коментира Никол Гопоян Уирик, финансов анализатор и президент на компанията Prosperity Wealth Strategies. „Никой не иска портфейлът му с инвестиции да намалее с 20% или повече. При по-богатите клиенти този спад е още по-дълбок, защото числото е голямо“, допълва той.

Загубите на фондовия пазар са намалили дела на богатството, контролиран от топ 1% от американците, като в края на първото тримесечие той спадна до 31,8% спрямо рекордните 32,2% в началото на годината, показват данните на Фед. Въпреки това колективното им нетно богатство е останало почти 45 трлн. долара и е над 43,5-те трлн. долара, притежавани от долните 90% от американците. С изключение на миналата година топ 1% е притежавал по-голям процент от американското богатство спрямо всеки друг момент, откакто централната банка води статистика от 1989 г. Богатство Богатство

Хората извън групата на най-богатите в Америка са притежавали под 12% от акциите, което им е помогнало да се предпазят от волатилността през първите три месеца на годината. Но пазарът на недвижими имоти, който е ключов фактор за придобиване на богатство в пандемичната ера за богатите и хората от средната класа, също се охлади в последно време. Лихвите по ипотечните кредити достигнаха най-високото си ниво от 2008 г. насам, тъй като Фед затяга паричната политика, за да отговори на най-високата инфлация от 40 години насам.

Най-богатите хора, които се възползваха най-много от възхода на фондовия пазар през 2021 г., дават представа за магнитуда на загубите за заможните, които имат големи позиции на пазарите на акции. Американците в списъка на милиардерите на Bloomberg са изгубили около 760 млрд. долара тази година, включително 690 млрд. долара от края на първото тримесечие. Личното богатство на най-богатия човек в света Илон Мъск е спаднало с 64,5 млрд. долара от края на 2021 г. и сега възлиза на около 206 млрд. долара. Богатство Богатство

От друга страна, най-бедната половина от американците отново е увеличила богатството миналото тримесечие, като е продължила започналата по време на COVID-19 тенденция в началото на 2020 г., когато федералното правителство предостави помощ от трилиони долари и предизвика нажежаване на трудовия пазар. Нетното богатство на групата се е повишило със 164 млрд. долара през първите три месеца на годината до 3,9 трлн. долара.

Други американци от средната класа в диапазона 50%-90%, също са повишили нетното си богатство. Останалите от топ 10%, които също са със силна експозиция към фондовия пазар, са изгубили позиции.

В последните пет години богатите се възползваха от главозамайващия ръст на стойността на акциите и други активи. Дори преди S&P 500 да донесе обща възвръщаемост от 18% през 2020 г. и 29% през 2021 г., индексът донесе възвръщаемост от 22% през 2017 г. и след едноцифрен спад през 2018 г., 31,5% през 2019 г.

„Имахме последователен „бичи“ пазар от няколко години, имаме един тон натрупани печалби“, коментира Тара Томпсън Поперник, директор на анализите в отдела за планиране на богатството на компанията Bernstein Private Wealth Management. „Но ръстовете от миналото не смекчават особено психологическия удар от загубите сега“, допълва тя.

Спадащите цени на активите дават известни стратегически възможности на клиентите като отчитане на загуби, които може да намалят данъчните разходи.

Богатите клиенти дори няма нужда да мислят за намаляване на разходите, казва Томпсън Поперник. Причината е, че те имат достатъчно спестени средства, за да посрещнат всички възможни нужди.

„Не наблюдаваме клиенти да променят фундаментално плановете си“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
джам да ядат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още