IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на какао страда заради по-ниското търсене на шоколад

Ключови фактори са липсата на сватбен сезон, затварянето на магазините и малкият трафик по летищата

15:38 | 15.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Преработката на какао вероятно е спаднала през първото тримесечие на годината заради свиването в търсенето на шоколад от търговците на дребно, тъй като потребителите по целия свят са затворени в домовете си заради мерките за овладяване на коронавируса. Това сочи ново проучване, проведено от Bloomberg.

В Европа, най-големият регион по потребление, обработката на какао може да е спаднала с 3% спрямо година по-рано, сочи медианната прогноза на седем анализатори, брокери и преработватели, включени в проучването. Прогнозите варират от 1% спад до цели 11%. Северна Америка е изправена пред 5,3% понижение, сочи медианната прогноза на шестима анализатори, които очакват спадът там да е между 3 и 7,5 на сто.

Азиатската преработка може да се свие с 9%, сочат четири оценки. Регионът водеше експанзията в преработката преди избухването на епидемията, докато компании създаваха свои звена в различни държави, включително в Малайзия, за да отговорят на растящото търсене на шоколад.

„Търсенето на шоколад ще спадне като директен резултат от повишаването на цените и рязкото свиване на икономическия растеж“, коментира Ерик Бергман, вицепрезидент на JSG Commodities в Норуолк, Кънектикът.

„Пандмията ускорява спада на потреблението, тъй като разполагаемият доход за луксозни стоки продължава да намалява“, допълва той.

Международният валутен фонд обяви във вторник, че глобалният брутен вътрешен продукт ще се свие с 3% тази година. По време на пика на Голямата рецесия през 2008-2009 г., глобалната преработка на какао е спаднала с 6,3%.

Влиянието на икономическото забавяне ще бъде по-силно през второто тримесечие и ще отрази „загубените продажби на дребно, пропускането на десерта, липсата на сватбен сезон с големи бюфети с шоколадови издлия, липсата на безмитен шоколад на летищата“, твърди Джуди Гейнс, президент на J. Ganes Consulting.

Европейската асоциация на производителите на какао трябва да публикува данни за първото тримесечие на 22 април. Данните от САЩ пък се очакват на 16 април, в същия ден, в който най-големият преработвател на какао в страната Barry Callebaut ще обяви финансовия си отчет.

Данните от Малайзия за първото тримесечие, обявени днес, показват 6,1% понижение спрямо същия период година по-рано. Базираната в Сингапур Какао асоциация на Азия ще разкрие своите данни в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още