IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на електромобили в Китай намаляват през август за втори пореден месец

Целта на азиатската страна е 60% от продадените превозни средства до 2035 г. да са електрически

17:19 | 11.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на електромобили в Китай се понижиха за втори пореден месец, след като правителството в Пекин се отказа да предоставя стимули. Това е поредният сигнал, че един от последните стълбове за силата на най-големия автомобилен пазар в света се разпада, пише Bloomberg.

Продажбите на нови електрически автомобили са се понижили с 16% през август на годишна база до 85 хил. броя, обяви Китайската асоциация на автомобилните производители. През юли спадът на годишна база беше 4.7%.

Данните засилват натиска върху Пекин да въведе облекчения, за да се подкрепи разрастващата се индустрия, която все още зависи до голяма степен от държавата. Китай се отказа от субсидии за електрически превозни средства, които бяха въведени през 2017 г., за да подкрепят индустрията. Това се отрази негативно на сектора, като един от най-големите китайски производители на електромобили BYD очаква спад на приходите си.

Китай счита сектора на електромобили за изключително важен, като целта на правителството е 60% от продадените превозни средства до 2035 г. да са електрически.

Китай генерира близо 50% от продажбите на електрически автомобили в световен мащаб, така че всяка слабост в индустрията в азиатската страна ще се отразява и на международната сцена. През юли глобалните продажби на електромобили отчетоха спад за първи път заради Китай, показват данни на американската компания Sanford C. Bernstein.

Междувременно от Китайската асоциация на автомобилните производители обявиха, че доставките до дилърите са спаднали със 7.7% на годишна база през август до 1.65 млн. броя, което е понижение за 14-ти пореден месец.

Продажбите на автомобили във втората по големина икономика бележат продължителен спад заради забавянето на растежа в страната и натиска от търговската война между Пекин и Вашингтон.

„Китай е здравословен пазар, но заради търговската война автомобилният пазар се намира в рецесия“, коментира изпълнителният директор на Volkswagen Херберт Дийс. „Това е нова ситуация и тя ни плаши“, заяви той по време на автомобилното изложение във Франкфурт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още