IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla: Гигафабриката в Китай продължава да сглобява електромобили

За момента от градската управа на Шанхай не е издадена заповед за спиране на производството, посочват от концерна

11:41 | 10.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. не е спрял производството в своята фабрика в Шанхай, въпреки че изпитва известни смущения в логистиката на фона на удължените ограничителни мерки заради новите коронавирусни огнища в града, заяви говорител на компанията. 

След като по-рано през деня Ройтерс съобщи, че производството в гигафабриката е спряно, Tesla изпрати съобщение, в което посочва, че не е получила известие от градската управа за прекратяване на дейността и че в съоръжението все още се сглобяват превозни средства въпреки ограниченията при доставките.

Фабриката на Tesla в града беше затворена за три седмици през април, след като Шанхай наложи блокада, за да ограничи разпространението на Covid-19. Заводът възобнови дейност в края на април по така наречената затворена система, при която работниците живеят на работното място.

Преди първото прекъсване на работата от 28 март работниците в гигафабриката работеха на три смени, покриващи денонощието, седем дни в седмицата. При настоящата схема служителите карат 12-часови смени, шест дни в седмицата.

Въпреки това, поради недостига на някои компоненти, през повечето дни смените продължават по 8 часа, споделя източник, запознат с графика. Според него логистичните проблеми може да доведат до цялостно спиране на производството по-късно тази седмица.

Един от проблемите произтича от дефицита на кабели, доставяни от Aptiv Plc. Компанията снабдява и General Motors Co. Тя преустанови работа, след като редица нейни служители бяха тествани положително за коронавирус.

Фабриката на Tesla в Шанхай, която обичайно произвежда по около 2100 коли на ден, продължава да страда от недостига на компоненти, споделят други източници, запознати с темата.

Автомобилният производител разполага само с достатъчно запаси за малко повече от две седмици въз основа на текущия си затворен график, а логистиката е основен проблем за много други части.

Местните медии, позовавайки се на неидентифициран служител на компанията, съобщават, че Tesla е произвела около 10 хил. превозни средства от завода си в Шанхай между 19 април и 30 април при дневен темп от 830 автомобила.

Според предварителни данни на Китайската асоциация на автомобилните производители продажбите на леки коли в страната се свиват с 47,6% до 1,17 млн. броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още