Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Volvo изкупува дела на Geely във всички техни китайски съвместни предприятия

Сделката ще предостави на Volvo право на пълна собственост върху всички видове бизнес, които концернът развива в Китай със своята компания-майка

Volvo изкупува дела на Geely във всички техни китайски съвместни предприятия

Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският автомобилен концерн Volvo Cars обяви, че е постигнал споразумение за изкупуване на дела на неговата компанията-майка Zhejiang Geely Holding Group в техните съвместни предприятия в Китай, като по този начин европейския производител ще стане абсолютен собственик на фабриките и търговския бизнес на компанията на най-големия автомобилен пазар в света, съобщава Automotive News Europe. 

Още по темата

Сделката, чиито финансови условия все още не се разкрити, ще предостави на Volvo право на пълна собственост върху производствените съоръжения в Чънду и Дацин, както и върху компанията за продажби и центъра за научноизследователска и развойна дейност в Шанхай.

Този ход допълнително ще укрепи позициите на Volvo на най-големия си пазар, изтъкват от компанията.

Анализаторът от Handelsbanken Capital Markets Хампус Енгелау посочва, че поемането на пълен контрол над китайските съвместни предприятия може да улесни стремежите на Volvo за осъществяване на първично публично предлагане (IPO).

„Колкото по-ясна е структурата на собствеността и колкото по-ясно изглеждат заинтересованите страни в компанията, толкова по-лесно е за инвеститорите да преценят в какво инвестират“, коментира Енгелау.

През май Volvo заяви, че обмисля IPO на фондовата борса Nasdaq в Стокхолм, след като с Geely се отказаха от плановете си за сливане през февруари.

Оценките за стойността на Volvo варират от 8,1 до 11,6 млрд. долара.

Volvo заяви, че трансакциите, които подлежат на регулаторно одобрение, трябва да приключат през 2023 г.

„Тези две трансакции ще създадат по-ясна структура на собственост както за Volvo Cars, така и за Geely Holding", заяви главният изпълнителен директор на Geely Даниел Ли.

Изпълнителният директор на Volvo Хакан Самуелсон посочи през юни, че компанията работи по осъществяване на IPO по-късно през 2021 г. и въпреки че ще продължи да споделя платформите и компонентите с Geely, двете компании ще го правят „на една ръка разстояние“, в съответствие с начина, по който независимите компании правят бизнес.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
BMW повиши прогнозата си за печалбата въпреки рисковете около дефицита на чипове