IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo планира да започне самостоятелно производство на електромобили

Освен електромотори, концернът ще прави и цялата електрическа трансмисия за новите автомобили

15:30 | 07.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mikael Sjoberg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Шведският производител Volvo Cars ще инвестира в операции за проектиране и разработка на електрически двигатели, за да може след време да премине изцяло към производство на електромобили, съобщава компанията, цитирана от Automedia.

От 2011 година насам Volvo използва електромотори на германската фирма Siemens. Например, кросоувърът на ток XC40 Recharge (на снимката) е оборудван с компоненти, създавани от съвместното предприятие Valeo Siemens eAutomotive. Паралелно с това шведите разработват ново поколение електрически двигатели в лабораториите си в Гьотеборг и Китай, като задачата на тези два технологични центъра е да създадат агрегати за хибриди и електромобили, които ще позволят на марката да бъде напълно независима от външни компании. 

Освен електромотори, Volvo ще прави и цялата електрическа трансмисия за новите автомобили. Благодарение на новите инвестиции, компанията ще направи огромна крачка към целта си, а именно - през 2025 година половината от продажбите на шведския производител да бъдат на хибриди, а друга половина - на електромобили.

Следващата задача пред Volvo е през 2040 година компанията да започне да произвежда едиствено електрически превозни средства, като стане и "климатично неутрална". Това означава преработка и повторно използване на материалите и свеждане до нула на вредните емисии, отделяни при производство и доставката на новите автомобили.

През май главният изпълнителен директор на Volvo Хокан Самуелсон разкри очакванията си за промените, които ще претърпи автомобилният пазар след края на пандемията COVID-19. Според него случващото  се в момента ще ускори масовото преминаване към електромобили, тъй като ще ги направи по-популярни. В същото време хората в големите градове ще се откажат от личните си коли и ще се насочат към услугите за автомобили под наем.

Самуелсон е убеден, че след пандемията именно електромобилите ще започнат да играят главна роля в ежедневието на хората. Пред шведските медии той заяви, че е наивно да се очаква след няколко месеца хората да се завърнат в шоурумите на големите производители и да поискат да си купят автомобил с бензинов или дизелов двигател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още