IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW: Автономните коли, а не електрическите, са двигателят на промяната за сектора

Софтуерът и автономните технологии ще играят централна роля в екологизирането на автомобилната индустрия, смята Херберт Дийс

15:09 | 07.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс. Снимка: Bloomberg L.P.

Автономните превозни средства, а не електрическите, са „истинският двигател на промяната“ в автомобилната индустрия, заяви главеният изпълнителен директор на германската автомобилна група Volkswagen Group Херберт Дийс, цитиран от Ройтерс.

„Автономното шофиране наистина ще промени нашата индустрия, както нищо друго досега“, посочва Дийс преди официалното откриване на автомобилното изложение в Мюнхен.

Той изтъква, че основната промяна ще дойде от софтуера и автономното шофиране, докато преминаването към електрическа мобилност ще се случи „лесно“. 

Дийс се стреми да помогне на Volkswagen да изпревари лидера при електромобилите Tesla Inc. като най-голям производител в света на електрически превозни средства до 2025 г.

Той също така се насочва към софтуерните услуги за автономни автомобили като стълб на бъдещия бизнес на автомобилния концерн, като в тази връзка Volkswagen придоби стартъпа за автономни технологии Argo AI.

Volkswagen очаква, че продажбите на софтуер в глобалния автомобилен сектор ще достигнат 1,2 трлн. евро до 2030 г., което ще представлява около една четвърт от световния пазар на мобилност.

„До 2030 г. около 85% от нашия бизнес ще бъдат коли, лични коли, частни автомобили, споделени коли под наем“. изтъква Дийс.

Натискът за екологизиране върху автомобилния сектор се засилва, като Европейската комисия (ЕК) предложи през юли ефективна забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 г.

В петък „Грийнпийс“ и германската неправителствена организация Deutsche Umwelthilfe (DUH) заявиха, че ще предприемат правни действия срещу германските производители на автомобили, включително срещу Volkswagen, ако концерните не успеят да засилят политиките си за справяне с изменението на климата.

По отношение на недостига на полупроводници Дийс заяви, че има вероятност ситуацията да се задържи такава не само през идните месеци, но и през следващите години. Според него интернет на нещата се разраства и ще отнеме време увеличението на производствения капацитет.

Дийс, както и Ола Калениус от Daimler и Оливер Ципсе от BMW, изказаха съмненията си, когато повечето автомобилни производители се събират в Мюнхен за първото си автомобилно шоу от началото на пандемията. Калениус предупреди в неделя, че недостигът на чипове може да не изчезне и през следващата година и да отнеме време чак до 2023 г., за да се реши проблемът. Според Ципсе кризата може да продължи шест до 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още