Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

113 училища получават 20 млн. лв. за иновативни кабинети

За големите учебни заведения е предвидено максималното финансиране до 300 хил. лв., а за по-малките - до 50 хил. лева

113 училища получават 20 млн. лв. за иновативни кабинети

Снимка: Pixabay

Правителството отпусна 20 млн. лева за изграждане и оборудване на модерни центрове в училищата, които развиват иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката.

Средства по националната програма се предоставят за втора година. Парите се насочват към 113 държавни и общински училища, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

За големите учебни заведения е предвидено максималното финансиране до 300 хиляди лева, а за по-малките - до 50 хиляди лева, съобщават от пресцентъра на кабинета. 

Още по темата

През 2020 г. 153 училища получиха 20 млн. лева за изграждане и оборудване на такива иновативни учебни кабинети.

„Миналата година стартирахме Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Постъпиха много добри проекти, разработени от училищата. STEM центровете са не просто оборудване - обзаведени и модернизирани кабинети. Те са и модел на учене, който стимулира в по-голяма степен подготовката по математика и природни науки“, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че благодарение на тези центрове децата са мотивирани в по-голяма степен да се ангажират с тези важни области на познанието. Образователният министър информира още, че по Плана за възстановяване и развитие на Европа е предвидено във всички над 2000 училища в страната да се изградят подобни модерни кабинети.

През месец януари тази година премиерът Бойко Борисов посети Основно училище „Христо Ботев“ в село Дъбница, община Гърмен, където се обучават 150 деца. Това е едно от училищата, което има одобрен проект по линия на националната програма и вече стартира изграждането на такъв център за природни науки.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Вие се шегувате...

Още от Образование
Международно признание за проекта за изграждане на научен капацитет SCHOLARNET