IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ученето през целия живот не е широко разпространено в България

2/3 от организираните курсове за допълнителна квалификация са инициатива на работодателите

18:29 | 02.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През 2020 година 9,2% от населението в ЕС на възраст между 25 и 64 години са участвали в обучение за поне четири седмици, показват данните на Евростат. Спрямо миналата година има намаление от 1,6 процентни пункта. Това понижение е свързано с пандемията от коронавируса, която намали броя на провежданите курсове и обучения.

Обучението през целия живот е важна част от стратегията за поддържането на квалификацията на работната сила. Но данните на Евростат за България не са много оптимистични - страната ни е на дъното в класацията като през миналата година едва 1,6% от хората в тази възрастова група са участвали в някакъв вид обучение.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

След нас е само Румъния с 1% ангажирани с допълнителни курсове възрастни хора.

На обратния полюс са Швеция и Финландия, където почти 30% от хората във възрастовата група 25-64 години са участвали в някакъв вид дейност за допълнителна квалификация през миналата година.

Данните на Евростат показват още, че като цяло жените имат по-голямо желание да участват в подобни курсове. Изключение са само Чехия, Германия, Гърция и Кипър. Най-голяма е разликата между половете в Швеция - жените са с 13,6 процентни пункта повече спрямо мъжете при участието в програми за учене през целия живот.

В България жените също са повече, но разликата е минимална - 0,3 процентни пункта.

Любопитен факт е, че хората с по-високо образование имат повече желание и реално участват по-често в допълнителни курсове за обучение. 64,5% от всички участващи в допълнителни обучителни програми през 2016 година, са били с висше образование. Подобно е съотношението и в България - над 66% от участвалите в курсове са висшисти.

33,7% от курсовете за допълнителна квалификация в ЕС се предлагат от работодателите. Най-голям е процентът в България - над 2/3 от тях са инициатива на работодателите, показва още статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още