IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019 г. започва силно за инвестициите в хотели в Европа

Общият им обем в 12-те месеца до първото тримесечие на тази година достига 23 млрд. евро

11:30 | 10.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Високият обем от инвестиции в хотели в Европа се запазва през първото тримесечие на 2019 г. благодарение на продължаващото силно търсене на алтернативни инвестиции. След рекордната 2018 г. тази година също започва силно, като общият обем на инвестициите е достигнал 23 млрд. евро в 12-те месеца до първото тримесечие на 2019 г., сочат данни на консултантската компания CBRE. Това е спад само с 0,5% спрямо същия период на миналата година.

Великобритания е привлякла 35,5% от вложените капитали в хотели в региона, или 8,2 млрд. евро, което е повишение с 15,1% на годишна основа. Растежът се дължи на особено силното начало на 2019 г., като само през първото тримесечие инвестициите са нараснали с 24,5%.

Испания остава вторият по големина пазар за инвестиции в хотели в Европа, като сделките са възлезли на 4,2 млрд. евро в 12-те месеца до първото тримесечие на 2019 г., което представлява ръст от 17,5%.

Германия, където предлагането е ограничено, е отбелязала скромно повишение на обема от сделки в хотелския сектор, като през последните 12 месеца инвестициите са достигнали 3,9 млрд. евро. Това е нарастване със 7,1% и се равнява на дял от 17% от общите инвестиции в хотели в Европа.

Франция е привлякла инвестиции на обща стойност 1,3 млрд. евро през последните 12 месеца. Макар че това е спад с 6% на годишна основа, инвестициите са били достатъчни, за да превърнат страната в четвъртия по големина пазар за инвестиции в хотели в Европа.

Обемът от сделки в хотелския сектор в Бенелюкс е намалял с 54,2% на годишна основа, главно в резултат на понижаването на активността в Холандия (-57%). Инвестиционният обем в скандинавските страни също се е свил въпреки увеличаването на активността във Финландия (+72,7%).

Инвестициите в хотели в Централна и Източна Европа отбелязва леко повишение с 2,3% на годишна основа, главно благодарение на ръста в Чехия (+560,7%). Инвестициите в хотелския сектор в Швейцария също нарастват с 208,9% на годишна основа.

Силното търсене от инвеститорите е подложило на натиск доходността в Испания, като в Барселона и Мадрид тя намалява във всички ключови оперативни структури. Доходността се свива и в португалските градове Лисабон и Порто за хотели, оперирани въз основа на договор за оперативен лизинг или управление. Понижаване на доходността е регистрирано и в Амстердам и Хелзинки за хотели, оперирани въз основа на договор за оперативен лизинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още