Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Бундесбанк е отворена към възможността за ипотечни кредити с отрицателна лихва

Отрицателните лихви се превръщат в норма за централните банки по цял свят

Бундесбанк е отворена към възможността за ипотечни кредити с отрицателна лихва

Снимка: Архив Ройтерс

Германската централна банка, която е известна с консервативния си подход към паричните въпроси, има добри новини за купувачите на недвижими имоти – ипотечните кредити с отрицателна лихва са съвсем приемливи, съобщава Bloomberg.

Още по темата
Бундесбанк смята подобни заеми за възможни и няма да предприема мерки срещу тях, заяви членът на борда на директорите Йоахим Вюмерлинг в интервю за Stuttgarter Zeitung.

Отрицателните лихви бързо се превръщат в норма за централните банки по цял свят. След пет години на лихви под нулата в еврозоната кредитори търсят начини да компенсират удара за печалбите си. Да плащат на купувачите на жилище, за да вземат пари на заем може да е по-малкото зло, защото съхраняването на парични средства в трезора на Европейската централна банка (ЕЦБ) може да струва повече, обяснява изданието.

През август банка в Дания за първи път предложи отрицателни лихви по ипотечните кредити. Лихвите по жилищните заеми в Германия са относително ниски, но да се позволи на собствениците да изплащат по-малко, отколкото са заели ще бъде нещо ново.

ЕЦБ иска да окуражи хората да харчат, но банките се опасяват от масово теглене на пари, ако прехвърлят отрицателните лихвени проценти и към обикновени клиенти в областта на банкирането на дребно. Отрицателни лихви по ипотечните кредити може да се окажат решението на проблема.

Ръководителите на ЕЦБ очакват лихвите по кредитите да останат на настоящите си нива „или да се понижат“ най-малко до първото полугодие на 2020 г. и намекнаха за възможността да намалят през септември лихвите по депозитите спрямо рекордно ниското им ниво от -0,4%. Те също така дадоха да се разбере, че ще възобновят програмата си за изкупуване на облигации, ако е необходимо.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Британците търсят по-големи имоти, продавачите искат по-високи цени