IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк е отворена към възможността за ипотечни кредити с отрицателна лихва

Отрицателните лихви се превръщат в норма за централните банки по цял свят

10:38 | 30.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската централна банка, която е известна с консервативния си подход към паричните въпроси, има добри новини за купувачите на недвижими имоти – ипотечните кредити с отрицателна лихва са съвсем приемливи, съобщава Bloomberg.

Бундесбанк смята подобни заеми за възможни и няма да предприема мерки срещу тях, заяви членът на борда на директорите Йоахим Вюмерлинг в интервю за Stuttgarter Zeitung.

Отрицателните лихви бързо се превръщат в норма за централните банки по цял свят. След пет години на лихви под нулата в еврозоната кредитори търсят начини да компенсират удара за печалбите си. Да плащат на купувачите на жилище, за да вземат пари на заем може да е по-малкото зло, защото съхраняването на парични средства в трезора на Европейската централна банка (ЕЦБ) може да струва повече, обяснява изданието.

През август банка в Дания за първи път предложи отрицателни лихви по ипотечните кредити. Лихвите по жилищните заеми в Германия са относително ниски, но да се позволи на собствениците да изплащат по-малко, отколкото са заели ще бъде нещо ново.

ЕЦБ иска да окуражи хората да харчат, но банките се опасяват от масово теглене на пари, ако прехвърлят отрицателните лихвени проценти и към обикновени клиенти в областта на банкирането на дребно. Отрицателни лихви по ипотечните кредити може да се окажат решението на проблема.

Ръководителите на ЕЦБ очакват лихвите по кредитите да останат на настоящите си нива „или да се понижат“ най-малко до първото полугодие на 2020 г. и намекнаха за възможността да намалят през септември лихвите по депозитите спрямо рекордно ниското им ниво от -0,4%. Те също така дадоха да се разбере, че ще възобновят програмата си за изкупуване на облигации, ако е необходимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още