Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Хотелите в Атика и Солун са загубили 350 млн. евро заради блокадата

Хотелиерите очакват 2020 да бъде загубена година за бизнеса им

Хотелите в Атика и Солун са загубили 350 млн. евро заради блокадата

Снимка: EPA/БГНЕС

Загубените приходи от хотелите в Атика и Солун заради блокадата през пролетта възлизат на 350 млн. евро за първото полугодие, когато почти всички хотели бяха затворени едновременно за първи път и спряха дейност за няколко седмици, пише гръцкият вестник „Катимерини“.

Дори през юни, когато ограниченията бяха вдигнати, само 21% от стаите са били налични за наемане в Атика и 42% от тези в Солун.

Допитване на GBR Consulting по поръчка на Асоциацията на хотелиерите в Атина-Атика и Асоциацията на хотелиерите в Солун показва, че макар през март 73% от хотелските стаи в Атика да са били налични, те са намалели до едва 5% през април и май.

През юни е имало само 21% налични стаи, а заетостта им е била едва 26 на сто. Ако се вземат предвид всички хотели в Атика, общата заетост е достигнала едва 5% миналия месец. За сравнение, година по-рано равнището е било 93%. Общите загуби за периода януари-юни в Атика надхвърлят 300 млн. евро.

В Солун блокадата наложи затварянето на 96% от наличните стаи спрямо 29%, които са били затворени през март.

Още по темата
Миналия месец хотелите в града, които са работели (42% от общия брой), са регистрирали заетост от 35% спрямо 79 на сто миналата година. Като цяло хотелите в Солун, включително тези, които са останали затворени, са отбелязали заетост от едва 14% през юни.

През януари и февруари хотелите в Атика и Солун регистрираха значително по-големи приходи спрямо същия период на миналата година, главно благодарение на ръста на заетостта през първите два месеца на годината.

„Смятаме, че цялата 2020 е загубена година. Това е картината, която имаме към момента от резервациите и пристигналите туристи в Атина“, коментира Ламбрини Каранасиу Зуловитс, председател на хотелиерската асоциация в гръцката столица.

Тя допълва, че „случващото се тази година, особено в Атина, е безпрецедентно и надхвърля всякакви очаквания, които някой е имал за развитието на събитията в началото на март“.

Колегата й от Солун Андреас Мандринос също говори за негативни перспективи за есента и зимата, като призовава държавата за допълнителна подкрепа, за да запази индустрията жива.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Купувачите търсят бягство от коронавируса на бреговете на италианските езера