IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотна компания съди Австрия за 2,1 млрд. долара заради измама с апартаменти

Искът е предявен от компанията CA Immo, която е един от неуспелите участници в търг за продажбата на 62 хил. държавни апартамента през 2004 г.

16:14 | 28.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Продажбата на 62 хил. апартамента държавна собственост в Австрия през 2004 г. продължава да е голяма тема 16 години по-късно, поне за адвокатите, предава Bloomberg.

Предполагаемо нагласяване на търга, извършено от ответниците, сред които и бившият финансов министър Карл-Хайнц Грасер, е предмет на едно от най-големите съдебни дела за корупция в Австрия. То продължава вече две години. Сега загубилата търга компания CA Immobilien Anlagen също съди австрийското правителство с искане на обезщетение за 1,9 млрд. евро (2,1 млрд. долара).

Имотната компания съобщи в комюнике, че в съдебния й иск, който е бил предявен снощи, е посочено, че тя е била „силно ощетена от незаконно влияние върху тръжната процедура“. CA Immo не уточнява как е изчислила сумата на обезщетението.

Австрийското правителство продаде апартаментите през 2004 г. на група с водещ участник  Immofinanz AG, която е друг голям собственик на имоти в страната. Тя предложи оферта за 961 млн. евро в последния кръг, която беше съвсем малко по-висока от тази на CA Immo на стойност 960 млн. евро.

Според прокурорите по наказателното дело Грасер и други високопоставени представители на правителството са уведомили Immofinanz каква сума е способна да предложи CA Immo, за което са получили рушвет от 9,6 млн. евро. Един от ответниците призна за схемата, но Грасер и други отричат обвиненията.

Говорител на австрийското финансово министерство е отказал коментар, тъй като министерството все още не е получило документите по делото.

Исковете бяха предявени срещу федералното правителство на Австрия, както и срещу провинция Каринтия, чийто покоен губернатор, националистическият политик Йорг Хайдер, се оказа един от възможните източници на конфиденциална информация за търга през 2004 г. Партията на свободата на Хайдер беше по-малкият партньор в коалиционното правителство на консервативната Народна партия по онова време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още