Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвеститорите все още търсят добри възможности на хотелския пазар в Европа

Към момента повечето хотели на Стария континент остават затворени с изключение на обектите на някои летища

Инвеститорите все още търсят добри възможности на хотелския пазар в Европа

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Пандемията от коронавирус се отразява тежко на хотелите в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА), сочи изследване на консултантската компания Cushman & Wakefield. През първите два месеца на годината приходите от налична стая (RevPAR) на хотелите в Европа отбелязваха растеж благодарение на повишаването на среднодневните цени (ADR) и въпреки лекия спад на заетостта.

След това относително добро начало на годината Европа беше засегната от кризата с COVID-19, заради която нивата на заетостта намаляха бързо през първата половината на март. Въпреки че първоначално някои пазари бяха по-незасегнати от други (като Великобритания) повечето хотели на Стария континент сега са затворени с изключение на хотелите на някои летища, пише консултантската компания, цитирана от онлайн изданието Property Magazine International.

„Различни играчи на пазара, включително собственици, оператори и банки, работят по намирането на компромисни решения, сред които и намаляване или забавяне на плащането на такси, понижаване на наемите или наемни ваканции, както и замразяване на плащанията по кредити и нови кредитни линии“, коментира Боривож Вокринек, ръководител на хотелските изследвания за региона на ЕМЕА в Cushman & Wakefield.

Още по темата
“Вниманието на хотелския сектор беше насочено по-скоро към намирането на временни решения за преминаване през кризата, отколкото към драстични необратими мерки с надеждата за възстановяване през второто полугодие. Няма съмнение, че подкрепата на правителствата в Европа ще бъде изключително важна, за да могат хотелите да преодолеят тази криза“, допълва той.

Някои хотели на Стария континент са превръщани в болници, място за престой на пациенти под карантина, място за подслон, временни логистични площи или дори служат като временни работни пространства с предлагане на стаи като частни офиси за хора, които не могат да работят от къщи. Ресторантите в хотелите пък се използват за приготвяне на храна за доставки по домовете, а служителите са пренасочвани към компании за доставка на храна и други сектори.

„Въпреки блокадата някои сделки и наемна дейност в Европа продължават и има редица заможни и гъвкави инвеститори, които се стремят да се възползват от възможностите, които ще възникнат през идните месеци, за да рекапитализират потиснати инвестиции и да придобият потенциално потиснати активи“, коментира Джонатан Хъбард, ръководител на хотелския сегмент за ЕМЕА в Cushman & Wakefield.

В средата на март компанията е провела анкета сред 49 инвеститори в хотели в ЕМЕА, като 41% от тях са заявили, че продължават да търсят възможности за сделки.

Миналата седмица беше съобщено, че френската хотелска верига Accor е затворила половината от брандираните си обекти в света, а през идните седмици вероятно мярката ще важи за две трети от тях. Една от малкото добри новини обаче е първоначалното възстановяване на хотелския пазар в Китай с леко подобряване на заетостта на стаите в хотелите на веригата в страната. Тя е преосмислила и инвестиционния си план за 2020 г., което ще доведе до свиване с 60 млн. евро на капиталовите разходи.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Шест месеца след пандемията офисите в САЩ остават наполовина празни