Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Кризата с разходите за живот забавя поскъпването на жилищата във Великобритания

На хоризонта може да се задава спад на имотния пазар на фона на свиването на доходите и повишаването на лихвите по ипотечните кредити

Кризата с разходите за живот забавя поскъпването на жилищата във Великобритания

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания се е забавил през март, което породи предупреждения, че свитите доходи на домакинствата и растящите лихви може да тласнат надолу цените на жилищата, въпреки че търсенето на имоти надвишава предлагането, пише Financial Times.

Цените на жилищата са нараснали с 9,8% на годишна база през март спрямо 11,3% през февруари, показват данни на Land Registry. Средните цени на жилищата са достигнали 278 хил. паунда, което е ръст с 24 хил. паунда спрямо същия период на миналата година.

Данните, които отразяват завършените покупки месеци преди инфлацията да достигне настоящия си 40-годишен връх, показват, че ръстът на цените на жилищата е останал устойчив през първото тримесечие, но може да не се задържи на тези нива на фона на продължаващата криза с разходите за живот.

„Макар че жилищният пазар определено е в разрез с по-широката икономика, това няма да продължи вечно“, коментира Аманда Омоние, ръководител на ипотечните операции в онлайн имотната компания Trussle. Тя допълва, че на хоризонта може да се появят индикации за спад на цените на жилищата.

Още по темата
Омоние изтъква нарастващата пропаст между заплатите и цените на жилищата. По данни на британската Национална статистическа служба съотношението между средните цени на жилищата и доходите в Англия е било 9,05 миналата година спрямо 7,15 през 2007 г. преди финансовата криза.

Цените на жилищата нарастват в последните две години, след като правителството въведе временно намаляване на гербовия налог, което изтече през март 2021 г., а хората направиха промени в начина си на живот по време на блокадите заради COVID-19, които доведоха до трескави покупки на жилища.

Но през април инфлацията във Великобритания достигна 9%, а икономическият растеж се забави. В същото време хората ограничават разходите си, а лихвите по ипотечните кредити растат, което може да охлади жилищния пазар.

Средните цени на жилищата са намалели в 15 квартала на Лондон между февруари и март, включително „Хокни“, където цените са се понижили с 2,8%. В лондонското Сити те са се понижили с 3,5%, докато в цялата страна са нараснали леко с 0,3%.

Брокери на недвижими имоти казват, че продължаващият недостиг на жилища и голямото търсене ще продължат да подкрепят цените на имотите. Според Джейсън Теб, главен изпълнителен директор на сайта OnTheMarket.com, жилищният пазар е продължил да „опровергава очакванията“ с ръстове на цените в цялата страна.

„Броят на новообявените имоти за продажба бавно нараства и ако тенденцията се запази, законите на търсенето и предлагането показват, че ръстът на цените ще се успокои, отбелязва Теб. „Но към момента недостатъчните наличности не могат да задоволят силното търсене от сериозни купувачи“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Хонконг е най-недостъпният жилищен пазар в света за 12-а поредна година