IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Metro се бори със спад на приходите и продажбата

Обявеният за втората половина на годината поврат на бизнеса в Русия няма да се случи

10:09 | 03.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Проблеми в руския бизнес и с веригата супермаркети Real карат търговския гигант Metro да тъпче на едно място и година след разделянето си.

Концернът от Дюселдорф регистрира спад на приходите и оперативната печалба за третото тримесечие на финансовата 2017/18 година. Приходите са се свили с 3,7% до 8,996 млрд. евро, а оперативната печалба (Ebitda), с изключение на приходите от сделки с недвижими имоти, е намаляла значително с 20,4% до 302 млн. евро.

По-рано през април компанията с централа в Дюселдорф вече беше намалила годишната си прогноза, а обявеният за втората половина на годината поврат на бизнеса в Русия няма да се случи, стана ясно тогава.

Според сега потвърдената намалена прогноза Metro очаква да увеличи „съвсем леко“ оперативната си печалба, коригирана спрямо валутата (Ebitda), спрямо приблизително 1,4 милиарда евро, постигнати през предходната година. Преди това се очакваше плюс от около десет процента.



Преди дни търговският концерн потвърди, че продава част от недвижимите си имоти в Испания. LaSalle Investment Management е придобила три магазина и офис пространство в Мадрид от името на фонда за недвижими имоти Encore +, съобщиха от германската компания. Продажната цена е била 86 млн. евро. На съответните места Metro оперира три магазина с марката Makro. Те ще бъдат задържани, тъй като Makro си е осигурил 15-годишен лизинг с опция за удължаване. 

Във вторник пък румънските издания Ziarul Financiar и Romania-Insider.com писаха, че германската компания е наела американската банка Goldman Sachs, за да намери купувач за имотните ѝ активи в България и Румъния. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още