Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Най-големият оператор на гъвкави офиси в света затваря още обекти

IWG ще задели още 180 млн. евро, за да покрие разходите, породени от пандемията

Най-големият оператор на гъвкави офиси в света затваря още обекти

Снимка: Alberto Bernasconi/Bloomberg

Най-големият оператор на гъвкави офис площи в света IWG заделя допълнителни 160 млн. паунда (180,5 млн. евро), за да покрие разходите от освобождаването на хиляди квадратни метра офис площи, след като втората вълна на коронавируса задържа служителите у дома и забавя възстановяването на компанията, пише Financial Times.

Заетите офис площи се сринаха миналата година, подкопавайки приходите от наеми. Това е особено предизвикателство за операторите на гъвкави офис площи като IWG и конкурента ú WeWork и за пазара на споделените работни пространства, чиито наематели имат относително кратки наемни договори и следователно могат да напуснат по-лесно.

IWG, която оперира над 3000 работни пространства в цял свят, съобщи в сряда, че може да затвори над сто нерентабилни офиса. Размерът на съкращенията е сходен с обявения през август м. г., когато компанията се ангажира да затвори близо 120 офиса, или 4 на сто от портфейла си с близо 6 млн. кв. м офис площи.

„Ситуацията е много трудна, но трябва да управляваме разходите или да затворим центрове“, коментира Марк Диксън, главен изпълнителен директор на IWG.

Компанията е заделила 180 млн. евро, за да покрие разходите, като те се прибавят към заделените 176 млн. евро през август за справяне с предишния кръг затваряния и по-широките последици от коронавируса.

Диксън подчерта, че 180-те милиона евро са „за бъдещи затваряния, а не непременно за затваряния, към които ще пристъпим утре“.

Още по темата
Затварянето на изпитващи затруднение офиси е това, което IWG „винаги е правила, за да запази рентабилността си“, коментира Майкъл Донъли, анализатор в компанията Investec. „През миналата година те просто го направиха много агресивно“, допълва той.

Наред със затварянето на офиси компанията, която сключва дълги наемни договори за имоти и след това преотдава площи на отделни компании, води тежки преговори със собствениците на имотите си, за да си осигури по-благоприятни условия.

IWG обяви, че базираното ú в Джърси подразделение Regus е изпаднало в несъстоятелност миналата година, като развали близо 800 наемни договора в процеса в усилията си да изтръгне намаляване на наемите от собствениците на сгради.

Затварянето на офиси отразява проблемите в краткосрочен план за сектора на гъвкавите офиси, тъй като служителите работят от вкъщи, а компаниите се стремят да излязат от наемни договори. Диксън потвърди, че IWG е заделила около 113 млн. евро, за да покрие забавени наеми и други разходи, свързани с изпитващи затруднение наематели.

Според Донъли IWG е на по-добри позиции да се справи с предизвиканата от пандемията криза от конкурентите си „(IWG) има ликвидни средства в размер на над 1 млрд. паунда и може да се възползва от възстановяването. Като се замислим, обстановката е тежка за IWG, а представяте ли си колко по-тежка е за WeWork след провала на първичното й публично предлагане и смяната на главния й изпълнителен директор?“, казва Донъли.

WeWork, която в един момент беше оценявана на 47 млрд. долара, се отказа от планираното си листване и смени основателя си Адам Нойман като главен изпълнителен директор през 2019 г.

IWG трябва да обяви резултатите си за цялата година на 9 март и съобщи, че приходите за 2020 г. ще бъдат приблизително 2,45 млрд. паунда, което е спад спрямо 2,65 млрд. паунда година по-рано. Нетният дълг ще бъде в размер на около 350 млн. паунда, ръст спрямо 294 млн. паунда през 2019 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Пазарите на търговски площи в Европа спряха свободното падане