IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-много супервисоки сгради в света ще бъдат завършени в Китай

25 нови небостъргача ще се появят в страната през 2019 г.

13:36 | 04.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един от начините да разберем в кои страни икономическите амбиции са най-големи е да погледнем към небето. Държавите с растяща икономика или компаниите, които искат да демонстрират финансовата си мощ, често го правят като строят изключително високи сгради. Около 60% от всички изключително високи сгради, които се очаква да бъдат завършени през 2019 г., са в Китай, пише Quartz.

Съветът за високи сгради и градски хабитат (CTBUH), американска организация с идеална цел, определя, че „супервисоките“ сгради са с височина от минимум 300 метра. Според данните на компанията 42 супервисоки сгради са на етап в строеж в момента и ще бъдат завършени през 2019 г. От тях 25 се намират в Китай. Те са разпръснати в 13 различни града. Чунцин, Нанкин и Шънджън са китайските градове с най-много супервисоки сгради, които трябва да бъдат построени тази година, с по три.

Китай вече има най-много супервисоки сгради в света с 68 завършени небостъргача, а новите сгради ще увеличат преднината му. Обединените арабски емирства (26) и САЩ (20) заемат съответно второ и трето място и също ще прибавят съответно четири и пет нови супервисоки сгради тази година. Индонезия, Казахстан и Мексико ще влязат в клуба на страните със супервисоки небостъргачи тази година.

Въпреки че Китай ще прибави най-много супервисоки сгради през 2019 г., градът с най-много супервисоки небостъргача, които се очаква да бъдат завършени тази година, не е китайски. Най-високата сграда в света, която ще бъде построена през 2019 г.,  също не се намира в Китай.

Пет нови супервисоки сгради трябва да бъдат завършени в Ню Йорк тази година. Това всъщност са и всички пет супервисоки сгради, планирани за завършване в САЩ тази година. Те са част от бума на небостъргачите в града, който включва много луксозни жилищни сгради. Небето над Ню Йорк ще изглежда много различно, когато всички сгради бъдат завършени.

Най-високата сграда, която трябва да бъде завършена тази година, е „Лахта център“ в Санкт Петербург, Русия. Със своите 462 метра това ще бъде най-високият небостъргач в Европа. Там ще се намира централата на руската газова компания Газпром.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още