IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис пазарите в Европа ще се възстановят през втората половина на 2021 г.

Берлин е най-силният офис пазар в ЕМЕА, сочи проучване на консултантска компания

13:32 | 29.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Офис пазарите в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) ще постигнат по-бързо и по-силно възстановяване от кризата с COVID-19 от очакваното, прогнозира консултантската компания Colliers International, цитирана от онлайн изданието Europe-Re.com.

„Пазарът ще се възстанови, вероятно по-бързо от очакваното, през второто  полугодие на 2021 г.“, счита Деймиън Харингтън, ръководител на изследванията за ЕМЕА в Colliers. „Макар че свободните площи ще нараснат, причината за това ще е основно излизането на пазара на не толкова привлекателни площи, а търсенето и наличието на първокласни площи ще се затяга, създавайки по-високи наеми за първокласни площи в дългосрочен план“, допълва той.

Според Харингтън възстановяването на офис пазара в ЕМЕА е свързано с по-широкия контекст на пътя на икономическо възстановяване на страните в региона. Макар че усвояването на офис площи намаля през първите три тримесечия на 2020 г. в резултат на отложени решения, пазарът все още не изглежда толкова зле, колкото по време на световната финансова криза през 2007-2009 г.

„Нетното усвояване може да продължи да намалява към края на тази година и през 2021 г., но все още не смятам, че ще достигнем нивата от световната финансова криза“, отбеляза Харингтън. „Дори когато стигнем дъното, мисля, че скокът ще бъде по-силен, защото нивата на безработица не са толкова високи като по време на световната финансова криза. Стимулите на правителствата запазват нивата на заетост, което подкрепя по-бърз скок, когато пазарите наистина се завърнат. След световната финансова криза бяха необходими около пет години преди трудовите пазари да се върнат към равновесие. Този ключов фактор сега изглежда много различно“, допълва анализаторът.

Той отбелязва, че наемите на първокласни офис площи остават до голяма степен непроменени в ЕМЕА, въпреки че се предлагат по-големи стимули, особено на пазари с малък дял на свободни площи. Въпреки че нивата на свободните площи са започнали да нарастват, средното равнище в ЕМЕА е само 6,5%, с над 200 базисни пункта под цикличното (14-годишно) средно ниво.

Най-силният офис пазар в ЕМЕА е Берлин, където свободните площи са едва 1,4%, а наемите както в първокласните бизнес квартали, така и в периферните райони остават стабилни. Сега той е смятан за пазар на собствениците на имоти и се очаква да остане такъв през идните 12 месеца. За сметка на това в Дубай 40% от офис площите са свободни, наемите както в първокласните бизнес квартали, така и в периферията намаляват, а празните офиси се очаква да растат. За момента това е пазар на наемателите и се очаква да остане такъв през идните 12 месеца.

„Последиците за нагласите на бизнеса в Европа и перспективите за БВП се влошават на фона на втората вълна на COVID-19, така че предизвикателството за смекчаване на пандемията до намирането на ваксини е огромно. Но пазарът ще се възстанови. Китай вече преминава от фаза на възстановяване към консолидиран растеж, а данните за БВП за третото тримесечие сочат скок от 4,9% на годишна основа“, отбелязва Харингтън.

„Повечето останали страни от Азиатско-тихоокеанския регион преодоляват втората си вълна от COVID-19, като активните случаи намаляват, а икономиките им се възстановяват. Всички очакваме и се надяваме да бъде намерена ваксина, която да се разпространява в глобален план. Все по-вероятно е това да се случи през второто полугодие на 2020 г. предвид многобройните ваксини в трета фаза на клинични изпитания. Разбира се, ще отнеме време ваксините да се разпределят сред глобалното население, така че ще спазваме социалното дистанциране и през 2022 г., но показваме, че можем и ще се приспособим“, допълва той.

Повечето европейски икономики се очаква да се върнат към растеж през първото полугодие на 2021 г., въпреки че нови местни и национални блокади може да забавят възстановяването на икономиката, прогнозира Colliers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още