IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища във Великобритания ще намалеят с 60% през идните 3 месеца

Най-големите компании за жилищно строителство на Острова спряха работа

13:10 | 26.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Продажбите на жилища във Великобритания ще намалеят с 60% през идните три месеца заради пандемията от коронавирус, коята засяга икономиката.

Спадът през второто тримесечие, който обикновено е сред най-активните периоди за продажби, ще бъде последван от ново свиване през трите месеца до септември, сочи публикуван днес доклад на имотния портал Zoopla, цитиран от Bloomberg. Ударът върху цените вероятно ще се усети по-бавно и ще зависи от мащаба на забавянето на икономиката.

„COVID-19 е голямо ново предизвикателство. Първоначалните последици от външни сътресения са намаляване на доверието на потребителите и спирачки за търсенето на жилища и броя на хората, които сменят дома си, което може да се види в последните ни данни“, коментира Ричард Донъл, директор на отдел „Изследвания“ в Zoopla.

Частичната карантина на страната, наредена от премиера Борис Джонсън, ограничава движението на хората и доведе до затварянето на всички несъществени бизнеси. Това прави почти невъзможно за продавачите да пускат жилищата си на пазара, а за потенциалните купувачи – да ходят на огледи. Правителството предупреди, че може да бъдат наложени по-строги правила, ако е необходимо.

Въпреки че блокадата затруднява сключването на сделки от чисто логистична гледна точка, икономическите последици от пандемията ще определят въздействието върху цените на жилищата, отбелязва Zoopla. „Колкото по-големи са сътресенията за икономиката и ръстът на безработицата, толкова по-голямо ще е потенциалното въздействие върху цените на жилищата през пролетта и летните месеци“, сочи докладът.

Британската икономика ще се свие най-малко с 10% през първото полугодие на тази година, сочат прогнози на Bloomberg Economics. Старши икономистът за Великобритания Дан Хансън заяви, че предоставената подкрепа от Английската централна банка и финансовото министерство трябва да доведе до обрат през второто полугодие, ако заразата бъде овладяна до лятото.

Вирусът вече натежава върху сделките, като обявените за продажба жилища през седемте дни до 22 март са намалели с 15% спрямо предходната седмица, сочат данни на Zoopla.

Преди пандемията британският жилищен пазар беше напът да запише най-добрия си старт от четири години насам с ръст на цените от 1,6% през февруари спрямо повишение от 1,2% година по-рано, сочи индексът за британските градове на Zoopla.

В същото време най-големите компании за жилищно строителство във Великобритания обявиха, че затварят строителните си площадки, въпреки че правителството ги освободи от карантината за овладяване на разпространението на коронавируса, предава Financial Times.

Taylor Wimpey и Barratt Developments затварят стотици обекти в страната, а Galliard Homes ще спре строителството в Лондон.

„Здравето и безопасността на клиентите и служителите ни е нашият приоритет номер едно и вчера взехме решение временно да затворим 400-те си офиса и обекта в страната“, съобщи Barratt.

Taylor Wimpey, която е построила 15 520 жилища миналата година, съобщи, че „предприема тези действия, защото смятаме, че така е правилно“.

Съдбата на строителните работници на затворените обекти е несигурна. Някои от тях са пряко наети от големи компании за жилищно строителство, но мнозинството са на временни договори или самонаети лица.

Решението на Galliard да спре строителството ще засегне около 2500 работници. Конкурентната компания за жилищно строителство Redrow съобщи във вторник, че ще остави обектите си отворени макар и с по-строги предпазни мерки.

Книжата на Taylor Wimpey и Barratt са загубили половината от стойността си миналия месец, тъй като коронавирусът засегна търсенето и веригите им за доставки.

Taylor Wimpey изтегли кредит от 550 млн. паунда, за да заздрави финансите си, замрази годишния си дивидент и се отказа от публикуването на прогнози за финансовите си резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още