IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ достигнаха 17-месечен връх през август

Ръст на продажбите на годишна основа е регистриран във всички четири региона на страната

18:30 | 19.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ нараснаха неочаквано до 17-месечен връх през август и се увеличават за втори пореден месец, съобщава Ройтерс. Това е още един признак, че понижаването на лихвите по ипотечните кредити насърчава купувачите, коментира агенцията.

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) съобщи, че продажбите на съществуващи жилища са нараснали с 1,3% до сезонно коригиран годишен темп от 5,49 млн. единици миналия месец. Темпът на продажбите през юли е останал непроменен на 5,42 млн. единици.

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха продажбите на съществуващи жилища да намалеят с 0,4% до 5,37 млн. единици. Продажбите на съществуващи домове съставляват около 90% от всички продажби на жилища отвъд океана.

Спадът на лихвите по ипотечните кредити през по-голямата част от лятото помага на купувачите. Федералният резерв в САЩ понижи лихвите за първи път от над десет години през юли и предприе същия ход в сряда.

Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва намаляват до около 3,5% спрямо над седемгодишния пик от около 4,94% през ноември, сочат данни на Freddie Mac. Купувачите се възползват и от ниската безработица, растящите заплати и по-бавното повишаване на цените на жилищата.

Но продажбите на жилища на месечна основа преминават през резки колебания през по-голямата част от годината, тъй като индустрията продължава да страда от недостатъчно предлагане, особено на по-евтини домове.

Недостигът на земя и работна ръка също ограничават строителството, въпреки че през последно време има признаци на подобрение. Публикувани в сряда данни показаха, че жилищното строителство в САЩ е достигнало най-високото си ниво от над 12 години през август, като ускорение е отчетено при строителството както на еднофамилни, така и на многофамилни жилища.

„Тъй като лихвите по ипотечните кредити са ниски от няколко последователни месеца, купувачите са изкушени да се завърнат на пазара“, казва главният икономист на NAR Лорънс Юн.

Продажбите на съществуващи жилища са нараснали с 2,6% на годишна основа, което е втори пореден месец на годишно повишение, сочат данните на NAR. Всички четири региона в страната са отчели повишение спрямо същия период на миналата година. На месечна база продажбите са скочили със 7,6% в североизточните щати и с 3,1% в Средния Запад. Продажбите са нараснали с 0,9% на юг, а на запад са намалели с 3,4%.

Средната цена на съществуващите жилища е нараснала с 4,7% на годишна основа до 278 200 долара през август. Миналия месец на пазара е имало 1,86 млн. жилища, което е спад с 2,6% на годишна основа.

Ако темпът на продажбите през август се запази, ще са необходими 4,1 месеца за изчерпване на настоящите наличности, което е спад спрямо 4,3 месеца година по-рано. Предлагане, което е достатъчно за шест до седем месеца напред, е смятано за здравословен баланс между търсенето и предлагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още