IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси си поемат въздух след вчерашното рали*

Обемите на търговията се очаква да бъдат по-слаби от обичайното ниво преди Деня на благодарността

18:18 | 25.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските акции леко поевтиняват в сряда, след вчерашния исторически ръст на Dow Jones, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове се понижава с 0,45% до 29 911,98 пункта, докато S&P 500 изтрива 0,31% от стойността си до 3 624,20 пункта към 17:31 часа българско време. Nasdaq Composite единствен бележи лек ръст от 0,17%.

Обемите на търговията се очаква да бъдат по-слаби от обичайното ниво преди празника на Деня на благодарността.

JPMorgan Chase и IBM записват най-големи понижения в цените на акциите си от състава на Dow, като поевтиняват с повече от 1%. Компаниите от енергийния и финансов сектор също понижиха цената си с 1%, превръщайки се в най-зле представящите се компании от S&P 500 .

Разочароващите данни за безработицата поддържат настроението под контрол след вчерашната еуфория.

Броят на американците, които са подали за първи път молби за обезщетения при безработица, се е увеличил още повече миналата седмица, което предполага, че експлозията от нови случаи на COVID-19 и бизнес ограниченията стимулират съкращенията и подкопават възстановяването на пазара на труда.

Новите молби за държавни помощи при безработица възлизат на сезонно коригирани 778 000 за седмицата, приключваща на 21 ноември, в сравнение със 748 000 през предходната седмица, съобщиха от Министерството на труда.

Вчера Dow Jones успя да завърши редовната търговия за първи път над границата от 30 000 пункта.

„Преминаването на Dow на 30 000 (пункта) улавя моментното настроение на инвеститорите“, коментира Скот Кнап, главен пазарен стратег в CUNA Mutual Group.

Ралито на пазара до рекордни върхове идва на фона на положителни новини за ваксините, съчетани с нарастваща политическа яснота.

По-рано тази седмица AstraZeneca заяви, че раннитe анализи показва средна ефективност от 70% на нейната ваксина. Междувременно администрацията на Тръмп предостави достъп до разузнавателна информация на екипа на новоизбрания президент Джо Байдън, което да осигури плавно предаване на властта . Търговците също така се радват на перспективите бившият председател на Федералния резерв Джанет Йелън да бъде номинирана за министър на финансите.

„Ръстовете в индексите са забележителни, защото се случват въпреки негативния поток от новини за случаите на Covid и новите блокади в страната и в целия свят“, коментира анализаторът Крис Закарели.

В същото време според Питър Кардийо, главен пазарен икономист в Spartan Capital Securities, по-нататъшните ръстове могат да бъдат ограничени. „Пазарът може да продължава да се движи по-нагоре... но не с много", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още