Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Байдън иска да електрифицира целия автопарк на правителството на САЩ

Той разкритикува сегашните правила, които позволяват превозните средства да се считат за произведени в САЩ, когато са закупени от американското правителство

Байдън иска да електрифицира целия автопарк на правителството на САЩ

Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да замени автопарка на правителството от около 650 хил. превозни средства с електрически модели, тъй като новата администрация пренасочва фокуса си към чистата енергия.

„Федералното правителство притежава огромен автопарк от автомобили, които ще заменим с чисти електрически превозни средства, произведени тук, в Америка, произведени от американски работници“, заяви Байдън, цитиран от Ройтерс. 

Той разкритикува съществуващите правила, които позволяват превозните средства да се считат за произведени в САЩ, когато са закупени от американското правителство, дори ако имат значителен брой компоненти, които са произведени извън страната. 

Още по темата

Байдън изтъкна, че ще затвори онези „вратички“, които позволяват да се произвеждат в чужбина ключови компоненти като двигатели, стомана и стъкло за превозни средства, считани за американски.

Белият дом не даде разяснение относно въпроса за какъв период от време Байдън планира да замени настоящите превозни средства на правителството. Замяната на флота може да струва 20 млрд. долара или дори повече.

Изпълнителната заповед на Байдън „Купувай американското“, подписана в понеделник, не включва покупката на електрически превозни средства.

Към 2019 г. правителството на САЩ притежава 645 хил. превозни средства, които са изминали общо 4,5 милиарда мили (7,2 млрд. км), консумирайки 375 милиона галона бензин и дизел (1,42 млрд. литра), според правителствени данни.

През 2019 г. американското правителство е похарчило 4,4 млрд. долара за превозни средства.

От целия правителствен автопарк едва 3215 превозни средства са електрически към юли 2020 г.

По време на кандидатпрезидентската кампания Байдън обеща да „поеме сериозен федерален ангажимент за закупуване на чисти превозни средства за федералните, щатските, пощенски и местни автопаркове“.

Той също така обеща да създаде 1 милион нови работни места в „американската автомобилна индустрия, вътрешните вериги на доставка на автомобили и автомобилната инфраструктура, от частите през материалите до зарядните станции“.

Байдън подкрепя отстъпките за закупуване на нови електрически автомобили, за да заменят старите, по-малко ефективни превозни средства, както и стимули за производителите да изграждат или преоборудват фабриките си.

Президентът иска да изгради 550 хил. зарядни станции за електромобили, както и да предостави допълнителни средства за изследвания в областта на чистата енергия.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
3
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
За който не запознат, американският президент каза, че на америнаските работници не им се работи и само гледат да къшнат и не могат да се конкурират с работниците от другите страни и затова минават на Съветски принцип-планова икономика...
0
 
1
 
2
0pk
преди 1 месец
Само тесла - никой друг, всичко друго е ***! :D
2
 
1
 
1
преди 1 месец
айде започна се ... :))) ... следете как ще се засили локомотивът на световната икономика . година първа от рестартът ...

Още от САЩ
Wall Street не можа да запази ръстовете след понеделнишкото рали