Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Байдън обещава да удвои климатичната помощ за по-бедните страни

Президентът на САЩ обаче не казва откъде ще намери парите за това

Байдън обещава да удвои климатичната помощ за по-бедните страни

 Джо Байдън по време на речта му на Общото събрание на ООН. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви пред Общото събрание на ООН, че САЩ ще предоставят над 11 млрд. долара климатична помощ годишно до 2024 г., за да подпомогнат по­-бедните страни, уязвими от екстремни метеорологични условия и повишаване на температурите.

Това е почти два пъти повече от помощта, обещана от Барак Обама, посочва онлайн изданието Politico.eu.

Байдън не уточнява обаче как възнамерява да убеди Конгреса да увеличи помощта от предварително обявения ангажимент от 5,7 млрд. долара по времето на Обама.

Относителната пестеливост от страна на САЩ по отношение на климатичната помощ се разглежда като основна пречка за осигуряването на по-амбициозни действия в областта на климата и климатичните промени.

Как Байдън ще реализира обещанието си да утрои американската помощ за климата е отворен въпрос. Той коментира пред Общото събрание на ООН, че неговата администрация „ще работи с Конгреса“, за да достигне тази цел.

По думите на Байдън разходите, съчетани с привличане на частно финансиране, ще доближат богатите страни до 100-те млрд. долара годишно финансиране, обещано на по-бедните нации. "Това ще направи САЩ лидер в публичното финансиране на климата“, допълва той.

Още по темата

Конференцията на ООН по климата се разглежда като политически водоразделен момент за стремежа на света да задържи повишаването на температурите с 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. ООН заяви миналата седмица, че изпълнението на настоящите ангажименти за намаляване на парниковите газове ще доведе до затопляне с 2,7 градуса по Целзий през 2100 г.

Нациите през последните седмици засилиха обществения натиск върху САЩ за увеличаване на целите за климатична помощ. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие богатите държави не са изпълнили обещанието си от 2009 г. да предоставят на бедните държави 100 млрд. долара годишна помощ за климата.

Републиканците, които биха могли да си върнат или Сената, или Камарата на представителите - или и двете, през 2022 г., в миналото избягваха да отделят повече пари за глобални климатични инициативи. Мнозинството на демократите в Конгреса е крехко и затова голямата част от климатичната програма на Байдън виси заради планираните огромни разходи.

САЩ са най-богатият замърсител в света Анализите показват, че „справедливият дял“ от разходите на САЩ за климата въз основа на размера на икономиката и генерираните емисии е над 40 млрд. долара годишно.

Страната е много далеч от тази сума. За бюджет 2022 г. Байдън поиска 2,5 млрд. долара за международни климатични програми.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
3
 
4
evlogi до: janis
преди 4 седмици
Малко са.За 1 млн евро не си струва да се главоболи човек.
1
 
3
 
3
преди 4 седмици
За политиците е казано :колкото мога да ви обещая, никой не може да ви даде.
4
 
0
 
2
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.com...***.pacific-offshorebank.com
1
 
4
 
1
преди 4 седмици
Президентът на САЩ обаче не казва откъде ще намери парите за това > Е да се бомбардира някоя страна с демократични бомби - безценно и винаги за това се намират пари. Иначе бaлъцитe да си вярват - това е безнадеждното настояще.

Още от САЩ
Wall Street стартира колебливо, Intel повежда спада на Nasdaq*