Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow Jones нарасна с над 450 пункта в началото на търговската сесия*

Инвеститорите са оптимисти за икономическото възстановяване въпреки заплахата от омикрон

Dow Jones нарасна с над 450 пункта в началото на търговската сесия*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американският индекс на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва значителен ръст в старта на търговията в понеделник, а технологичният Nasdaq Composite се понижава, след като инвеститорите решиха да пренебрегнат задаващата се заплаха от омикрон варианта на коронавируса, пише CNBC.

Така Dow Jones Industrial Average се повишава с над 450 пункта, достигайки 35 033,94 пункта, докато Nasdaq отстъпва с 16,04 пункта (0,11%) до 15 069,43 пункта. Широкият измерител S&P 500 добавя 6,30 пункта (0,14%) към стойността си, като така нараства до 4544,81 пункта.

Само в рамките на първия половин час от търговската сесия Dow Jones записа бърз ръст, който от 200-250 пункта стигна над 450 пункта.

По-скъпите акции на технологичните компании бележат спад на цените, продължавайки тенденцията за желание от страна на инвеститорите за намаление на риска на пазарите. Акциите на Nvidia поевтиняват с близо 3%, докато книжата на Tesla са надолу с около 2%. В същото време ценните книжа на конкурента - американския производител на електрически превозни средства Lucid се сриват с над 13% в началото на сесията, след като той предупреди, че е получил призовка, което предполага за възможно разследване от страна на американската Комисия по ценните книжа и борсите.

"Акциите на технологичните гиганти с пазарна „суперкапитализация“ се търгуваха добре при очакванията за „вечно“ ниски лихви и подкрепа, но с перспективите за по-високи лихвени равнища и с новата парадигма на Фед виждамe как инвеститорите се пренасочват от технологиите към сектори с по-добър изглед за по-висок растеж“, казва авторът на Sevens Report Том Ессайе. Той добавя, че Федералният резерв е факторът, което е дръпнал пазара назад миналата седмица, а не омикрон вариантът на коронавируса. 

Федералният резерв е факторът, което е дръпнал пазара назад миналата седмица, а не омикрон вариантът на коронавируса. Том Ессайе

„Технологиите дърпат целия пазар надолу. Като цяло пазарите реагират на по-агресивния по отношение на лихвите Фед и се обръщат към сектори, които са по-благоприятно настроени към нарастващи лихви”, казва Ессайе.

Миналата седмица председателят на американската централна банка Джером Пауъл предизвика вълнение на пазарите, като сигнализира, че основният фокус на Фед е върху инфлацията, дори и на фона на разпространението на омикрон.

За американската борса петъчният ден приключи на червено, а причините за това са няколко. Данните за едва 210 хил. новооткрити работни места през ноември помрачиха настроенията на инвеститорите, а изказванията на Пауъл допринесоха за негативните развития. Освен това постепенното настъпване на омикрон и неяснотата доколко щамът е сериозна заплаха също повлияха на играчите на пазара, включително на тези на азиатските борси. Към момента новият вариант на коронавируса е засечен в поне 17 американски щата.

*Данните са актуални към 17 ч. българско време.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от САЩ
Nasdaq записа най-лошата си седмица от 2020 г.