IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs постигна споразумение за 3,9 млрд. долара с Малайзия

Договорката е заради корупционния скандал около държавния фонд 1MDB

18:57 | 24.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

В рамките на корупционния скандал и аферата за пране на пари в държавния инвестиционен фонд на Малайзия 1Malaysia Development Berhad (1MDB) американската инвестиционна банка Goldman Sachs сключи извънсъдебно споразумение със страната от Югоизточна Азия. Малайзийското министерство на финансите потвърди за сключенoто споразумение на стойност 3,9 милиарда долара в петък, предава Bloomberg.

Споразумението включва директно плащане в размер на 2,5 милиарда долара на малайзийската държава. Очаква се още 1,4 милиарда долара от иззетите активи на 1MDB да бъдат върнати с помощта на Goldman Sachs и Министерството на правосъдието на САЩ.

От своя страна властите на Малайзия ще оттеглят висящите наказателни обвинения срещу изпълнителни директори на Goldman Sachs и няма да разследва нови връзки, свързани със скандала.

През 2018 г. тогавашният министър-председател на Малайзия Наджиб Разак се препъна в аферата, която е за присвояване на държавни активи. Мениджърите на Goldman Sachs бяха обвинени, че са участвали в престъпни действия около 1MDB, за да получат изгодни договори. Банката съветва правителствата по целия свят.

Според Министерството на правосъдието на САЩ високопоставени служители на фонда и техните партньори са присвоили над 4,5 милиарда долара от държавния фонд 1MDB, който е трябвало да стимулира малайзийската икономика. Твърди се, че парите са били използвани за подкупване на правителствени служители, за финансиране на черната каса на бившия премиер Наджиб Разак и за закупуване на бижута, картини и недвижими имоти за стотици милиони долари.

Преди година Малайзия повдигна наказателни обвинения срещу 17 настоящи и бивши директори на дъщерни дружества на американската банка Goldman Sachs Group Inc. във връзка с многомилиардното разследване за корупция в малайзийския държавен фонд 1MDB.

Самата банка последователно отрича наличието на неправомерни действия и заяви многократно, че някои членове на бившото правителство на Малайзия и на фонда 1MDB са излъгали Goldman Sachs, външен адвокат и други лица за използването на постъпленията от самите трансакции (от продажбите на облигации).

Малайзия обяви, че ще търси до 7,5 млрд. долара под формата на обезщетения от Goldman Sachs заради сделките си с държавния инвестиционен фонд 1MDB, който беше създаден през 2009-а година от тогавашния премиер на страната Наджиб Разак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още