Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Инвеститорите не могат да разчитат на стар наръчник при коронавируса

Сътресенията, предизвикани от епидемията, са нещо, на което пазарите никога не са били свидетели

Инвеститорите не могат да разчитат на стар наръчник при коронавируса

Снимка: Getty

Wall Street обича доброто настолно ръководство. Може би е заради преобладаването на старите трейдъри на пода на борсата, но винаги, когато пазарите стават бурни, те гледат какво е работило преди при подобни кризи и предъвкват същите стратегии. Но коронавирусната криза е объркваща, защото изглежда едновременно като мозайка от много предишни кризи и в същото време напълно нова, пише Робин Уигълсуърт за Financial Times.

Най-очевидният паралел е със срива, последвал терористичните атаки срещу САЩ на 11 септември 2001 г. Това беше нетрадиционен шок, който имаше рязък, но в крайна сметка мимолетен ефект върху глобалната икономика и пазарите. Авиокомпаниите, туризмът и хотелиерството например бяха силно ударени, но след известно време се възстановиха.

Още по темата

В ранните етапи на коронавирусната криза това беше ръководството, която повечето инвеститори следваха. Те захвърлиха авиационните акции, но се оглеждаха да купят на дъната с идеята, че епидемията ще бъде ограничена, а икономическото въздействие - скромно, което ще доведе до V-образно възстановяване.

При по-внимателен поглед се виждам, че този паралел е лош. Първо, през 2001 г. фондовият пазар преживяваше ефекта от спукването на дотком балона и следователно оценките вече бяха занижени. Но инвеститорите навлязоха в настоящата криза при пазари със съвършени оценки. Второ, и по-важно, въпреки геополитическата несигурност, която 9/11 отприщи, икономически това беше незначително събитие. Коронавирусът, от друга страна, предизвика един от най-големите икономически шокове в историята.

Има и очевидни елементи от краха на Черния понеделник от октомври 1987 година. Оценките тогава също бяха разтегнати, но тежестта на последвалия спад - най-големият еднодневен борсов срив в историята на САЩ - се изостри от нещо, наречено „портфолио застраховка“.

Това означава, че инвеститорите автоматично продаваха индексни фючърси, когато пазарите спадаха, на теория ограничавайки загубите. Стратегията обаче стана твърде популярна. Когато пазарите започнаха да се пропукват, това предизвика вихрушка от продажби, която изпрати американския фондов пазар надолу и от своя страна генерира повече продажби на фючърси и низходяща спирала.

Портфейлната застраховка в старата си форма може да е мъртва, но ръстът на стратегиите за хеджиране с опции и фондове за контролиране на волатилността доведе до подобни порочни кръгове, при които продажбите могат да доведат до повече продажби. Въпреки че скорошният спад на фондовите борси е естествен предвид мащаба на коронавирусната криза, много анализатори и инвеститори твърдят, че дълбочината му явно е била изострена от тези технически фактори.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
1
 
1
преди 2 месеца
Е, то не само в щатите. И у нас е същото.

Още от САЩ
Русия: Китай ще е нужен за разширената среща на Г-7