Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Как Байдън планира да спаси американската икономика?

Овладяване на здравната криза, стимулиране на пазара на труда, повишаване на расовата справедливост и данъците за богатите са приотетите на новия президент

Как Байдън планира да спаси американската икономика?

Снимка: Ken Cedeno/CNP/Bloomberg

Джо Байдън положи клетва като 46-ия президент на САЩ по обяд на 20 януари. По време на кампанията си той отправи обширни обещания за спасяването на икономиката и ускоряване на възстановяването от пандемията.

CNN обобщава някои от политиките, които встъпилият в длъжност американски президент планира да въведе, за да върне американците на работа, да увеличи броя на работните места, да повиши расовата справедливост, както и данъците за богатите, отворяйки нова страница за икономиката на САЩ.

Отговорът на Covid-19

Планът на Байдън, както е описан подробно на уебсайта на неговата кампания, има за цел да овладее кризата, причинена от Covid-19. Той призовава за удвояване на броя на центровете за тестване в цялата страна, инвестиране в производство на тестове в домашни условия и наемане на най-малко 100 000 американци, които да проследяват контактни лица. Той също така иска да инвестира 25 милиарда долара в производството и разпространението на ваксини, за да може всеки американец да получи необходимия медикамент без никакви разходи от негова страна.

Планът включва също така осигуряване на средства за щатски и местни правителства, за да може да се избегне бюджетен дефицит на местно ниво. Ще бъде отправено искане към Конгреса за материално подпомагане на училища по снабдяването им с предпазни средства срещу Covid-19 и покриване на част от свързаните с паднемията разходи за малкия бизнес. 

Още по темата

Неравенство

Байдън заяви, че няма да вдига подоходната данъчна ставка на работещи, които получават по-малко от 400 000 долара годишно. 46-ят държавен глава планира да генерира държавни приходи по следните начини:

- Увеличаване на подоходния данък за най-богатите на 39,6%, колкото беше по времето на администрацията на президента Барак Обама, в сравнение със сегашните 37%;

- Повишаване на ставката на корпоративния данък със седем процента от 21% на 28%;

- Изискване за американските компании да плащат минимален данък от 21% върху чуждестранните им доходи;

- Въвеждане на данъчно наказание за компании, които преместват работни места в чужбина, но продължават да внасят продукти обратно в САЩ;

- Налагане на 15-процентен данък върху счетоводните приходи на компании;

- Всеки, който получава над един милион щатски долара годишна заплата, ще бъде облаган със същата ставка, налагана върху инвестиционните му доходи, както и върху заплатата му.

Байдън също така заяви, че иска да разшири данъчния кредит за деца, за да помогне на работещите домакинства по време на пандемията, предоставяйки на родителите 3000 долара годишно за всяко дете на възраст между 6 и 17 години и 3600 долара за дете под 6-годишна възраст. Той планира да разшири достъпа до възстановими данъчни кредити за здравни премии до 8 000 щатски долара годишно за подпомагане плащането на детски грижи.

Проучване на Wharton School към Университета в Пенсилвания прогнозира, че данъчният план на Байдън ще увеличи държавните приходи с между 2,3 до 2,6 трилиона долара през следващите 10 години, като въздействието върху БВП на страната ще бъде минимално.

Работни места

Байдън планира да създаде "поне 5 милиона" нови работни места в производството. Той иска да насочи 400 милиарда долара в инвестиции в обществени поръчки - процеси като вериги на доставки - които да стимулират търсенето на американски продукти и услуги. Допълнителни държавни инвестиции на стойност 300 милиарда долара ще бъдат насочени в научноизследователска и развойна дейност в областта на технологиите, включително изкуствен интелект и 5G.

Федералната минимална заплата, която в момента е 7,25 долара на час, ще бъде повишена до най-малко 15 долара на час.

Що се отнася до чистата енергия, неговата администрация ще закупи "чисти" превозни средства и продукти на стойност милиарди долари и ще изисква от други страни, които не са екологично чисти, да плащат данък върху въглеродните им емисии.

Друг приоритет в плановете на Байдън е насърчаването на расова справедливост. Той каза, че ще финансира щатски и местни инвестиционни инициативи на афроамерикански и латиноамерикански предприемачи. Новият президент ще предостави 100 милиарда долара под формата на бизнес заеми с ниски лихви за малцинствените общности чрез щатски и местни програми за кредитиране.

Още от анализа може да видите на bloombergtv.bg

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
2
 
13
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Представям си само ако бай Дончо беше обявил, ще ще дава нисколихвени заеми за бизнес на .....те хора, каква щеше да бъде реакцията в Щатите и по света.
2
 
1
 
12
преди 1 месец
Сега Федералният резерв (Фед) чрез неправилен основен подход емитира долари. Причиняват се неограничени щети.
САЩ пренебрегват злокобната процедура. За отлагане на държавен крах, правителството взима заеми да плаща щети от работата на Фед.
При запазване на лошата употреба на долари – колкото по-пълно се изпълняват решенията на президента на САЩ, толкова американските щети са повече.
Ако не се допускаше грешката при доларите, САЩ нямаше да имат сегашни дългове.
2
 
3
 
11
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Чакам удобен момент да влезна къс при "Дядо Джоунс".....
1
 
7
 
10
Solar Power до: kane
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ако спрат да печатат долари и с тези данъци са за мустака директно :) Просто ще има тотален срив на всичко.....
3
 
8
 
9
преди 1 месец
кат уволни 200хил. човека за два дена, щот прай "сечено ма проектите на Тромпета" ...

Още от САЩ
Американските индекси започват месец март със силни ръстове