Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Ниската безработица в САЩ прикрива финансовите проблеми на мнозина американци

Много от работещите нямат финансова сигурност

Ниската безработица в САЩ прикрива финансовите проблеми на мнозина американци

Снимка: Ройтерс

Една трета от трудоспособното население в САЩ се е сблъскало с финансова несигурност през изминалата година и често е срещало трудности да посрещне неочаквани разходи, въпреки че безработицата в страната е ниска - 3,9 процента. Това сочи проучване на Управлението за федерален резерв (УФР), цитирано от БТА.

Месечните доходи на 30 процента от анкетираните не са постоянни, често заради променливите им работни графици. Това става причина всеки десети американец да не може да плати някои сметки, допълват авторите на проучването. На 40 процента от трудоспособните американци им се е налагало да вземат пари на заем или да продадат нещо, за да платят спешен разход от 400 долара.

Данните показват, че в същото време много от работещите нямат финансова сигурност. Около една трета от американското трудоспособно население е разчитало на еднократен ангажимент или странична работа през миналата година, за да подпомогне доходите си. По-малко от 40 на сто от американците посочват, че пенсионните им спестявания са достатъчни, а четвърт от тях нямат изобщо такива, сочи още проучването на УФР.

Още по темата

В същото време обаче много американци са облагодетелствани от подобряването на икономиката. Близо три четвърти от американското трудоспособно население твърди че „живее комфортно“ или „се справя добре“ финансово, което е над 70-те процента през 2016 година и с 10 пункта повече спрямо началото на годишното проучване през 2013 година.

Едва 7 процента от анкетираните посочват, че им е било трудно да се справят финансово миналата година, което е почти наполовина спрямо 2013 година.

Все повече американци искат или получават повишение на заплатите, което показва, че ниското ниво на безработица дава на трудещите се повече възможности да се договарят за възнагражденията си. Малко над половината - 52 процента от трудоспособното население, твърди, че е получило увеличение на заплатата през миналата година, с 46 процента повече спрямо 2016 година.

Нарастването е било дори по-голямо при хората с по-ниско образование, което отразява широкоразпространения растеж на минималната заплата в страната. Почти половината от американците с диплома за висше образование са получили увеличение с 36 процента повече спрямо 2016 година.

Процентът на хората с повишени заплати остава по-нисък спрямо равнището му преди рецесията от 2008-2009 година, според данни на правителството. 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
5
 
9
dzk
преди 1 година
Няма профилна снимка
Чета тука и да знаете как се радвам че живея в България. Тук ми е едно такова сигурно, финансово стабилно, и съм така сигурен в месечните си доходи че чак ми иде да заплача...така де - запея. Чак се чудя защо тези американци не мигрират в България да видят те що е то финансова сигурност и стабилност.
6
 
5
 
8
julian12 до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
Кухий, не се обаждай като не знаеш за какво става дума.
Наистина в щатите някои бачкат по две или три работи щото не могат си покрият сметките хората.
6
 
9
 
7
julian12 до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
Кухий, не се обаждай като не знаеш за какво става дума.
Наистина в щатите някои бачкат по две или три работи щото не могат си покрият сметките хората.
11
 
12
 
6
преди 1 година
Тая държава (САЩ) я чака много лошо бъдеще... ама много лошо...
10
 
8
 
5
0pk
преди 1 година
Въртяха сукаха и пак до робовладелство стигнаха...

Още от САЩ
Настроението на борсата в Ню Йорк се помрачи след коментара на Тръмп