IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедурата по импийчмънт на Тръмп ще стартира през следващата седмица

Тя ще бъде първата в историята, задействана, след като президентът вече е напуснал Белия дом

21:42 | 22.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Процедурата по импийчмънт на 45-я президент на САЩ Доналд Тръмп заради участието му в щурма на Капитолия ще започне следващата седмица в Сената, съобщава CNBC. По-рано републиканците поискаха отлагане, за да имат повече време за подготовка.

Процедурата по импийчмънт на Тръмп ще бъде първата, която е задействана, след като президентът вече е напуснал Белия дом. След изтичането на мандата Тръмп отлетя за Флорида, пропускайки церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън. 

Камарата на представителите на САЩ обвини Тръмп през миналата седмица в участие в щурма на Капитолия, завършил с жертви, проправяйки пътя за внасянето на процедурата в Сената. Ако процедурата за импийчмънт на Тръмп бъде одобрена, на президента ще бъде забранено да заема длъжността отново.

Лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър заяви в петък, че долната камара на Конгреса ще внесе процедурата по импийчмънт в понеделник. Това означава, че разглеждането ѝ ще започне във вторник.

“Сенатът ще разгледа процедурата по импийчмънт на Тръмп. Това ще бъде пълно разглеждане. То ще е много честно”, обеща Шумър.

Действията на Тръмп преди щурма на Капитолия на 6 януари са в основата на процеса. Тогава президентът се обърна към протестиращите в близост до Белия дом “мирно и патриотично” да направят така, че гласовете им да бъдат чути, докато те се подготвяха да нахлуят в сградата на Конгреса.

Демонстрациите излязоха извън контрол в Капитолия, където законодателите потвърждаваха победата на Байдън. Четирима протестиращи и служител на реда загинаха вследствие на сблъсъците.

Седмица по-късно Тръмп се превърна в първия американски президент, срещу когото е започната процедура по импийчмънт два пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Процедурата по импийчмънт на Тръмп ще стартира през следващата седмица "Дебилъй блин!"Сергей Лавров
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
ами боли го , щото процедурата е започната докато е президент , и ако мине повече няма да може да работи никъде на федерална служба , дори и кмет ... а той се гласи да става президент пак след 4 години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Pyramid
преди 3 години
Тези счупиха тъпометъра. Тръмпоний вече не е пърдизент, те ще го импийчват. Само си представете, колко го бОли фара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още