IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС се доближават до решаване на търговския спор

Брюксел се е съгласил да внася повече соя и втечнен газ от своя партньор

23:47 | 25.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двамата дипломати по време на съвместната им пресконференция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Двамата дипломати по време на съвместната им пресконференция. Снимка: Ройтерс

САЩ и Европейският съюз се доближават до решение на търговския спор. Според президента на Европейската комисия Жан Клод Юнкер засега двете страни възнамеряват да се въздържат от въвеждане на нови мита. Юнкер потвърди това по време на съвместна пресконференция с американския президент Доналд Тръмп. По-рано двамата обсъдиха в Белия дом възможно решение на търговския спор.  

Юнкер пристигна във Вашингтон, за да предотврати по-нататъшното ескалиране на търговския спор. Тръмп вече наложи специални мита върху вноса на стомана и алуминий. ЕС реагира с репресивни мита за американски продукти като уиски, джинси и мотоциклети.

Тръмп описа Юнкер в началото на срещата им като "умен" и "труден" мъж. Президентът на САЩ заяви: „Ние просто искаме справедливи конкурентни условия за нашите земеделски производители, за нашите производители, за всички". САЩ щели да бъдат много щастливи, ако няма мита, няма търговски бариери и няма субсидии. Преди това Тръмп заплаши в Twitter с допълнителни вносни мита.

Тръмп от своя страна говори за нова фаза в отношенията с ЕС. Той и Юнкер са се съгласили да работят, за да премахнат принудителните мита. Според споразумението Брюксел се е съгласил да внася повече соя и втечнен газ от САЩ. Митата и субсидиите трябва да бъдат постепенно сведени до нула, поясни Тръмп. 

„Срещнахме се тук в Белия дом, за да започнем нова фаза в отношенията между Съединените щати и Европейския съюз, период на близко приятелство, силни търговски отношения, от които и двете страни ще спечелят", заяви Тръмп. 

 

Юнкер и европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом са се съгласили да работят със САЩ за понижаване на митата от двете страни и повишаване на американския износ на втечнен природен газ и соя за Европа, заяви говорител на ЕК. Те също така са се съгласили на уеднаквяване на регулаторните норми за по-добър достъп на медицинска апаратура до европейските пазари. Делегациите на САЩ и ЕС още работят по формулировката на съвместната си декларация, в която ще се спомене спорният въпрос за автомобилните мита.

Американският президент не е доволен от факта, че само в търговията с ЕС САЩ имат годишен дефицит от 151 млрд. долара. Той счита това за доказателство, че съществуващите търговски споразумения вредят на страната му. Държавите от ЕС, като Германия, твърдят, че американците купуват толкова много стоки от европейците, защото ценят продуктите на компаниите от Стария континент, припомня DPA.

Ранната информация за пробива помогна на Wall Street да преодолее първоначалните спадове и в крайна сметка и трите водещи индекси приключиха сесиите на зелена територия. са са

До началото на срещата постигането на споразумение изглеждаше малко вероятно. И Юнкер, и Тръмп ясно показаха преди началото на срещата си, че смята, че са прави и очакват отстъпки от другата страна.  . През юни американският президент Доналд Тръмп заплаши да наложи мита на внасяните автомобили от ЕС, а миналата седмица еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че ако САЩ наложат тези мита, това ще бъде „много жалко“. Тя допълни, че блокът е подготвил списък с контрамерки.

Брад МакМилан, главен инвестиционен директор на Commonwealth Financial Network, заяви пред Wall Steet Journal преди края на срещата, че инвеститорите нямат големи очаквания за срещата. „Ако не се стигне го нова конфронтация, това ще се счита за победа", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Тромбака се усети, че не може да води война със всички. Или поне не едновременно. Относно промяната на митата - я камилата, я камиларя. Пък и така или иначе това е по-малкия проблем пред износа на САЩ за крайни продукти. По-скоро ръчната я дърпа стандартите за качество, по правило по-високи в Европа.Иначе хитър ход на Юнкер - павиана се успокоява заради митата и може да се насочи към по-сериозен и направо истински проблем - Китай. Но, ако ще скача на Китай ЕС му е напълно необходим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още