IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ налагат „митата Airbus“ на европейски стоки за 7,5 млрд. долара

Eвропейците вече обявиха планове да наложат собствени мита върху американския внос след няколко месеца, ако Вашингтон не направи компромиси

10:38 | 18.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Канцлерът на Германия <strong>Ангела Меркел</strong> и френският президент <strong>Еманюел Макрон</strong> сигнализираха за подкрепа на Airbus по време на посещението си в завода в Тулуза в сряда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон сигнализираха за подкрепа на Airbus по време на посещението си в завода в Тулуза в сряда. Снимка: Ройтерс

Съединените щати въвеждат от днес мита на редица стоки от Европейския съюз по силата на решение на администрацията на президента Доналд Тръмп, предава Bloomberg.

Това стана, след като по-рано в началото на месеца Световната търговска организация (СТО) разреши на САЩ да наложат наказателни мита върху стоки от ЕС за 7,5 милиарда долара заради незаконно отпуснати субсидии на Airbus. Решението е пореден етап от дългогодишния конфликт между европейския самолетостроител и американския му конкурент Boeing.


САЩ ще наложат мита от 10 процента за самолетите и от 25 процента за редица други стоки от Европейския съюз. Самолетните части обаче ще бъдат изключени от наказателните мерки, за да не пострада заводът на Airbus в американския щат Алабама и да не бъде оскъпено производството на Boeing, което включва европейски компоненти.  

С влизането в сила на т нар. „мита Airbus“ обаче търговският спор на американския президент Доналд Тръмп все още няма да е приключен. „Не можем да загубим тази война с митата", каза той преди ден. „Дисбалансът е твърде голям за това. Не вкарваме нашите селскостопански продукти в ЕС, а нашите автомобили влизат там трудно. Постоянно изпращат при нас Mercedes, BMW, Volkswagen, Renault“, каза той.



Правителството на САЩ обмисля да наложи 25% наказателни мита върху вноса на превозни средства от блока. През май Вашингтон предостави шест месеца отлагане до окончателното произнасяне, но този срок изтича в средата на ноември.

„Мога да разреша много лесно тази ситуация", заплаши Тръмп и добави: „Не трябва да го правя, надявам се". Финансовият министър Стивън Манучин обаче беше по-умерен: „Нови мита срещу ЕС няма да са на фокус в момента", каза той.

И в самите САЩ има критики и към търговската политика - повече от 80 бизнес организации протестираха в писмо до търговския представител на Тръмп Робърт Лайтайзър срещу наказателните мита.

Въпреки това Тръмп обеща гъвкавост по отношение на отделните продукти или държави: „Не искаме да бъдем прекалено твърди към Италия“, каза той на среща с италианския президент Серджо Матарела.

Но конкретно решение не последва досега. Италианските тестени изделия вече бяха изключени от списъка с митата, но други храни и деликатеси трябва да бъдат обект на търговски бариери, както е планирано. Страната няма дял в Airbus, но Вашингтон гледа на нея като на съучастник за субсидиите.


Трансатлантическият спор за държавната помощ за съответните производители на самолети продължава вече 15 години. През юли ЕС беше предложил преговори за разрешаването му. Досега правителството на САЩ не отговори конкретно на протегната ръка - първо иска влезлите в сила наказателни мита да подобри пазарната позиция на Америка.

От своя страна европейците вече обявиха планове да наложат собствени мита върху американския внос след няколко месеца, ако Вашингтон не направи компромиси. Търговският комисар на ЕС Сесилия Малмстрьом очаква да получи разрешение от СТО в началото на следващата година за подобни нива на отмъщение като тези на САЩ.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон сигнализираха за подкрепа на Airbus по време на посещението си в завода в Тулуза в сряда. Става дума за „защита на индустриален флагман във времена на икономически сътресения", каза Макрон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още