IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп иска да раздели САЩ на рискови зони за коронавируса

В 22 от 50-те американски щата са в сила ограничения за излизане, някои от които надхвърлят препоръките на Белия дом

09:59 | 27.03.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Членове на американския оперативен щаб. <em>Снимка: Yuri Gripas/Abaca Press/Bloomberg</em></p>

Членове на американския оперативен щаб. Снимка: Yuri Gripas/Abaca Press/Bloomberg

„До губернаторите на Америка“ - това е заглавието на писмото от две страници, в което Доналд Тръмп очертава в четвъртък сценария си за падане на ограниченията за САЩ в рамките на пандемията от коронавирус. Той възнамерява да използва нарастващата наличност на тестове, за да раздели възможно най-скоро страната на три рискови зони.

В зависимост от разпространението на вируса приблизително 3000 окръзи в САЩ трябва да бъдат класифицирани като „висок риск", „среден риск" или „нисък риск". Въз основа на тази класификация мерките за ограничаване на пандемията на ниво окръг следва да бъдат затегнати, поддържани или облекчени. Белият дом работи по насоки за това, каза Тръмп в писмото до губернаторите. Самите мерки обаче трябва да бъдат прилагани от отделните щати и местните власти.

Тръмп не задава начална дата за тази нова стратегия. Във Вашингтон обаче той даде да се разбере, че иска да облекчи сегашните ограничения възможно най-бързо: „Нашите хора искат да се върнат на работа. Страната ни трябва да се върне на работа”. В същото време Тръмп твърди, че смъртността сред страдащите от коронавируса е „значително по-ниска, отколкото първоначално подозирах".

Стратегията за напускане на карантината на президента се разкрива в деня, в който САЩ изпревариха Китай за първи път по заразени с коронавирус. По данни на университета „Джон Хопкинс“ от четвъртък вирусът е бил открит при 83 000 пациенти в САЩ. В нито една друга страна по света в момента няма толкова много случаи.. Към четвъртък в САЩ от пандемията са загинали около 1100 души.



Болестта обаче е разпределена изключително неравномерно в САЩ. Епицентърът е Ню Йорк, където ситуацията в болниците вече е драматична и ще се влоши бързо през следващите седмици.

„Всички горещи точки на коронавируса в САЩ са в или около метрополиите", заяви координаторът на оперативната група на Белия дом Дебора Биркс. Броят на случаите особено в селските райони на Средния Запад досега е много малък, но те също се увеличават бързо.

В понеделник завършва 15-дневен период с ограничения за обществения живот за САЩ, препоръчани от щаба. Според вицепрезидента Майк Пенс Тръмп възнамерява през уикенда да реши какво да прави, след като изминат 15-те дни.
Влиянието на Тръмп обаче е ограничено. Окончателното решение за повечето мерки за борбата с болестта в Съединените щати е на губернаторите на щатите или на местните власти. В 22 от 50-те американски щата са в сила ограничения за излизане, някои от които надхвърлят препоръките на Вашингтон.

Междувременно Доналд Тръмп и  китайският му колега Си Дзинпин се обявиха за сътрудничество в борбата с новия коронавирус, предадоха световните агенции след телефонен разговор между двамата лидери. Вашингтон и Пекин "работят заедно в тясно сътрудничество", написа в Twitter  Тръмп. Американският президент обяви, че е имал "много добър разговор" с китайския си колега и изрази "голямо уважение" към Китай, който, по думите му, е научил много неща за новия коронавирус.

Доскоро Тръмп изрично наричаше коронавируса "китайския вирус" - определение, което разгневи Пекин - а вчера каза, че реалните числа за разпространението на вируса в Китай не са известни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Тръмп действа умно като иска да изследва колкото може повече хора. Така най-добре могат да се отделят болните от здравите и най-вече - разрушава митът за "високата смъртност" от. Защото истината е, че 70% от заразените карат болестта на крак с незначителни или никакви симптоми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Добро наследство? От обонгото? Ти сериозно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
lol, кои сте всички? Ти и лекуващия те лекар ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Това е тъй, щото за разлика от всички останали държави, които на практика са зависими, задокеанските ти приятели са измислили една система от преди 100 години, дето и викат федерален резерв и благодарение на наистина интелигентните американци живяли преди 100-150 години могат да си печатат колкото искат пари. То и затова са толкова богати. Да не говорим, че и Хитлер също ги направи световна сила номер 1. Умен човек си, но попрочети още малко. :) Отделно и преди съм твърдял, хайде да вземем всички страни по света и да харчат колкото изкарват (тоест без да се трупат дългове) да видим тогава колко ще са богати в действителност. Но това няма да се получи, нали? Защото банките на това разчитат.... Иначе цялата прогнила система ще отиде по дяволите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Айде само не ми обяснявай за "доброто наследство" преди Тръмп, защото всички знаем какво е то и колко струва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
дядя вова , прави впечатление , че от царството дето заема 1/6 от територията на сушата , търсят империалистическите валутни хартийки на "държавата на залязващото слънце" , а не обратното ... навъпреки несметните си земни и подземни богатства и палетата със злато в трезорите ... що тъй ?! информирал ли ви е решетников , че в усато има 3 отделни щата , чийто БВП на всеки поотделно е по-голям от този на нефтено-газовото царство разположено на 1/6 от сушата ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Държавата на Залязващото слънце.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
фиг.1
преди 4 години
Ако държи да бъде преизбран за втори мандат, Тръмп трябва да се съобразява с ирационалните страхове на американците. А там предполагам хората мислят също както и у нас - предпочитат сигурната икономическа катастрофа пред почти несъществуващата вероятност да умрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 4 години
и кво стана, дойде първата криза през управлението му, и клоуна незнае къде се намира..... ама то е лесно да се дуеш като имаш добро наследство... паляяяк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 4 години
https://bgnews.space/2020/03/10/%d0%b4-%d1%80-%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b5-%d0%b5-%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%bd/?fbclid=IwAR1qgelNk_nElAT_9ZZMjoHgUoV5oBEZKF8yT7ilQm_8XfWVtPSc6zxfbyo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още