IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Сделката с Китай ще стане много по-трудна през втория ми мандат

Президентът предпочита да сключи търговско споразумение преди президентските избори през 2020 г.

10:56 | 04.09.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп възнамерява да сключи търговско споразумение с Китай преди президентските избори в САЩ догодина. В противен случай преговорите с Пекин ще станат още по-трудни през втория му мандат на поста.

„Помислете какво ще стане с Китай, когато спечеля“, написа Тръмп в туит. „Сделката ще стане много по-трудна“, заяви държавният глава.

В изказването си той посочи още, че САЩ се справят много добре с преговорите, но без да дава допълнителни подробности. Той посочи също, че според него Китай с радост ще води преговори с нова администрация във Вашингтон, съобщава Bloomberg.

Думите на президента се появяват на фона на трудностите между двете държави с определянето на графика за поредния кръг от преговори през септември, след като САЩ отхвърлиха искането на Пекин за отлагане на нова порция мита, които влязоха в сила през уикенда. За това съобщават източници, запознати с дискусиите.

В същото време китайският вицепремиер и основен представител на Пекин в преговорите Лу Хъ е заявил на американски представители, че Китай е твърдо против воденето на търговска война, която не е от полза нито на САЩ, нито на Китай, нито на света. Той също така е изразил надежда, че страните ще успеят да намерят разбирателство и общ език, решавайки проблемите помежду си с взаимно уважение.

В отделно съобщение в Twitter американският президент отправи ново предупреждение и към другия си потенциален съперник на търговския фронт – Европейския съюз. Президентът отправи критика към всички „гении“, които искат САЩ да обединят сили с ЕС срещу Китай, посочвайки, че блокът също действа „много несправедливо в търговията“.

Тръмп не за първи път свързва търговския конфликт с предстоящите избори през 2020 г., описвайки кандидатите на опозиционната Демократическа партия като слаби в преговорите.

През юни президентът написа отново в Twitter, че кандидатът за номинация на демократите Джо Байдън би бил „мечтаният кандидат на Китай“, тъй като няма да има повече мита. През юли Байдън заяви, че митата на Тръмп „съкрушават американските фермери“ и САЩ трябва да действат „твърдо и умно“ с Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
vanaia
преди 4 години
Разгони им фамилията на китайците тоя Тръмп. Бъзика ги както си иска, а умните бързо се договориха като Канада и Мексико.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Dio
преди 4 години
По-добре я остави за третия мандат... сделката с Китай :)Накрая ще се наиграете хубаво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
fortiss
преди 4 години
какъв втори мандат бе лъжко ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
khao
преди 4 години
дааа, защото тогава вече ще се усети по явно куцата ти политика и американосите ще изпищят :):) Те вече пищят де, поне моите познати говорят че толкова зле никога не е било ... сега верно че зле в Щатите не е като зле в русия... ама от добро на лошо трудно се свиква по принцип ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още