IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с американски земеделски продукти липсва в споразумението с Мексико

Твърдението на Доналд Тръмп, че САЩ са си осигурили сериозни продажби на селскостопански стоки към Мексико няма реално доказателство

11:30 | 09.06.19 г.
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп се похвали, че САЩ са си осигурили „големи“ продажби на селскостопански продукти в Мексико като част от споразумението, до което стигнаха двете страни в петък, касаещо сигурността по границата и нелегалната имиграция.

Тръмп разкри пред своите 61 млн. последователи в Twitter, че Мексико се е съгласила „незабавно да започне да купува големи количества земеделски продукти от нашите велики патриотични фермери“, съобщава Bloomberg.

Но публикуваната в петък от Държавния департамент съвместна декларация между САЩ и Мексико не споменава никъде търговията със селскостопански продукти. 

От департамента, както и от Белия дом, отказват да направят коментар по случая.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви по време на митинг в Тихуана, че страната трябва да отпразнува „важната сделка“ със САЩ, която премахва заплахата от налагане на мита. Той също не спомена земеделието в своята реч, на която присъстваха водещи местни политически фигури.

Ако митата „бяха наложени, това щеше да причини значителни щети за двете икономики“, посочи Обрадор, добавяйки: „Бяхме поставени в много трудно и неприятно положение, тъй като трябваше да използваме същите мерки, които щяха а бъдат приложени и върху мексиканския износ“.

Увеличаването на закупените американски продукти от Мексико не е било обсъждано по време на тридневните преговори във Вашингтон, които в крайна сметка доведоха до споразумението в петък, споделят източници, запознати с дебатите.

Мексико не разполага с държавен агрокултурен конгломерат, който да закупува хранителни продукти или да ги разпространява, или правителствена програма, която да е насочена към закупуване на селскостопанска техника за доставка до производителите.

Щатите със силно развито земеделие са най-силните поддръжници на Тръмп. Те бяха силно засегнати от търговската война на президента с Китай, а заплахата от допълнителни действия срещу Мексико изправи на нокти сенаторите от въпросните щати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още