IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела отхвърли ултиматума на европейските страни на събрание в ООН

Никой няма право да ни поставя срокове, нито да ни казва дали трябва да има избори или не, заяви венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса

09:34 | 27.01.19 г. 44
<p>
	Поддръжници на президента на Венецуела Николас Мадуро <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Поддръжници на президента на Венецуела Николас Мадуро Снимка: Ройтерс

В ООН днес Венецуела отхвърли категорично ултиматума на няколко европопейски страни, които й дадоха 8 дни, за да свика избори, заплашвайки, че ако не го направи, ще признае властта на опозиционера Хуан Гуайдо, предават Франс прес и БНТ.

"Никой няма право да ни поставя срокове, нито да ни казва дали трябва да има избори или не", заяви венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса. "Кои сте вие, че да поставяте ултиматум на едно суверенно правителство? Това е намеса, инфантилна намеса", каза той по време на заседание на Съвета за сигурност.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова всички страни да подкрепят венецуелския народ в опита му да се освободи от това, което той нарече "незаконна мафиотска държава" на Николас Мадуро, предаде Асошиейтед прес. Те (страните) трябва да подкрепят опозиционния лидер Хуан Гуайдо като временен президент на Венецуела, заяви той.

Хуманитарната ситуация изисква да се действа сега, подчерта американският топ дипломат на днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН. По думите му девет от всеки десет венецуелци живеят в бедност, а три милиона са били принудени да напуснат родината си, което е застрашило международния мир и сигурност. Помпео обвини Русия и Китай, че се опитват "да удържат на повърхността Мадуро, докато той е в отчаяно положение с надежда да си върнат милиардите долари зле обмислени инвестиции и помощи, предоставяни през годините".

Според него обаче никоя страна не е направила повече за поддържане на "кошмарното положение на венецуелския народ" от Куба, която е изпратила "разбойници от силите за сигурност и разузнаването" в подкрепа на Мадуро. Държавният секретар изрази надежда страните, заявили подкрепа за опозиционния лидер Хуан Гуайдо, да прекъснат връзките на финансовите си системи с режима на Мадуро, допълва Ройтерс. 

Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо благодари на испанския премиер Педро Санчес, френския президент Еманюел Макрон и говорителя на германското правителство Мартин Фиц за оказаната подкрепа като временен президент на Венецуела и за подкрепата им за мирните и демократични промени в политическата й система, предаде ТАСС. Гуайдо изрази признателността си в Туитър.

Руското външно министерство заяви, че исканията на европейските страни за организиране на избори във Венецуела до осем дни се дирижират от САЩ.

Тези изявления са синхронни и старателно режисирани, няколко часа преди свиканото от Вашингтон обсъждане на положението във Венецуела от Съвета за сигурност на ООН, подчерта руското дипломатическо ведомство.

Венецуелският президент Николас Мадуро отхвърли ултиматума на редица европейски страни, които му отпуснаха 8 дни, за да свика избори. В разпространено днес интервю за телевизия Си Ен Ен-Тюрк той заяви, че страната му "не е свързана" с Европа, предаде Франс прес.

"Те би трябвало да отзоват ултиматума. Никой не може да ни поставя ултиматум", каза Мадуро.

Мадуро припомни, че "в най-скоро време в страната предстоят избори за парламент", а поредните “президентски избори ще се състоят през 2020 г.".

Допълнена към 17.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

44
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Разбирам, Мадуро не става. ОК. Може и да обслужва руски и китайски интереси. И това допускам. Тъй де, който плаща, той поръчва музиката. Разбирам, що щатите го клатят. Искат техен васал на това място. Само че, с действително независима страна, която никого не е нападнала, ревратът НЕ Е легитимно средство. И, ако той пречи на сънародниците си, ТЕ И САМО ТЕ, имат правото да го сменят. Ей това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 5 години
Хахаха, и кой е живял във венецуела преди да дойдат белите европейци които са е населили... а, господин многотъп?... учете ве, вашта мама прозта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 9 rate down comment 7
TomaNeverni
преди 5 години
Иайде пак приказки от методиката.Йезуитщината в западната пропаганда отдавна задмина и гьобелсовата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 11
redcretin
преди 5 години
Куба едно време си мислеше по същия начин. Уви - Венецуела не е Куба, в Куба имаше американски капитали и издържа известно време преди да почнат да гладуват поголовно - Венецуела е вече на финала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 11 rate down comment 6
многодобре
преди 5 години
...така е, защото още много преди него всички тези страни грабят от останалия свят и то " законно " !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 8 rate down comment 10
roli5
преди 5 години
От всичките милиони бежанци които сме виждали в съвременния свят,техният полет е бил винаги далеч от,а не към комунистическия свят-Роналд Рейгън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 10 rate down comment 6
v_tin
преди 5 години
Ами ако помниш имаше един опит за преврат, денят е ваш, нощта е наша, и какво стана- излезе гвардията със сопи в ръце, за 2 нощи спряха всички протести. И сега ще е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 14 rate down comment 7
Pyramid
преди 5 години
Какво има за разбиране? Къде чичо Сам не сие наврял гърбавия нос? Коя страна не е прегазил при първа възможност и желание? Живееш в приказки за феи, дрАги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 18 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Русофобите не могат да различат лявата си ръка от дясната - в общият случай.Я пак да видим какви понятия има тук:"Няма как да те разберат русоробите,тъй като обичта към Раша е психическо заболяване...... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 7 rate down comment 23
roli5
преди 5 години
Няма как да те разберат русоробите,тъй като обичта към Раша е психическо заболяване......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още