IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отбеляза положителен край на седмицата

Основните индекси успяха да запишат увеличения както за деня, така и за седмицата

23:15 | 23.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските борси приключиха на зелено в петък, след като доходността по държавните ценни книжа спадна още след достигнатия по-рано през седмицата 4-годишен връх. Така основните индекси успяха да запишат и седмични ръстове, коментира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average затвори с 349 пункта нагоре, а най-добре се представи Intel.

Основният индекс S&P 500 записа увеличение от 1,6%, а секторът на комуналните услуги и енергетиката излязоха най-напред. Бенчмаркът успя да пробие и над 50-дневното си средно ниво на движение в следобедната търговия.

В началото на петъчната сесия Dow и S&P 500 бяха напът да закрият седмицата с по 1% надолу. Те обаче финишираха с повишение от съответно 0,4% и 0,6%.

Технологичният индекс Nasdaq composite напредна с 1,8%, след като акциите на Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet поскъпнаха. Седмичният ръст на бенчмарка е от 1,4%.

Седмицата бе волатилна за акциите, като през предишните три сесии основните индекси започваха силно, но след това приключваха под най-високите си стойности за деня.

„Икономиката е твърде гореща и това предизвиква опасения за по-висока доходност, което все пак е по-добре, отколкото икономиката да изстива“, коментира Ник Райх, главен изпълнителен директор в The Earnings Scout.

„Очакванията за финансовите резултати също се повишават за пръв път от седем години“, допълва той. „Това е изключително положително“.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните държавни ценни книжа удари четиригодишен връх тази седмица, след като протоколът от срещата на Фед през януари показа, че централната банка възприема засиления икономически растеж и ускоряването на инфлацията като оправдание за продължаване на постепенното увеличаване на лихвените проценти.

В петък доходността по този тип ДЦК се търгуваше в близост до 4-годишния връх – около 2,875 процента, а тази по двегодишните държавни облигации – около 2,246 процента.

Фед представи днес шестмесечния си доклад за паричната политика. В него централната банка заяви, че американската икономика бележи пълна заетост въпреки „умереното“ увеличение на заплащането. Докладът предшества първото изказване на новия председател Джером Пауъл следващата седмица.

На валутните пазари стойността на долара се повиши спрямо кошница от валути, продължавайки възстановяването си след тригодишното дъно от 88,253 пункта миналата седмица. Индексът на долара се вдигна с 0,17% до 89,89 пункта.

Еврото леко поевтиня спрямо долара, притиснато от по-силното представяне на зелената валута и от страховете на инвеститорите преди парламентарните избори в Италия на 4 март. Последно то се търгуваше с понижение от 0,29% до 1,2293 долара.

На пазара на суровини цените на петрола се повишиха, подкрепени от спад на производството в Либия и оптимистичните коментари на Саудитска Арабия, че квотната сделка на ОПЕК свива световните резерви от суровината.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI приключиха сесията с ръст от 78 цента, или 1,2%, до 63,55 долара за барел, отбелязвайки 3-процентно повишение за седмицата.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се увеличиха с 56 цента до 66,95 долара за барел и също вървят към 3-процентов седмичен ръст.

Златото обаче поевтиня, насочвайки се към най-големия си седмичен спад от 2 месеца и половина. Фючърсите за доставките през април се понижиха с 1,80 долара до 1330,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още