Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Wall Street запазва инерцията си след 9 години бичи пазар

Корпоративните отчети изглеждат достатъчно силни, за да подкрепят пазарите и занапред

Wall Street запазва инерцията си след 9 години бичи пазар

Снимка: Архив Ройтерс

Бичият пазар в САЩ навършва девет години днес, с което невероятната серия за американските акции продължава, въпреки че опасенията вследствие на завишената волатилност и инфлацията забавят темпа на ралито през последните седмици, коментира Wall Street Journal.

Изминали са 2266 дни на търговия, откакто акциите бяха застигнати от финансовата криза на 9 март 2009 г. През последвалите години корпоративните печалби се възстановиха, нивото на безработица спадна до 17-годишно дъно, а темпът на глобалния икономически растеж се ускорява.

Широкият индекс S&P 500 е увеличил над 4 пъти стойността си през периода, което прави тази бича серия (т.е. да бъде постигнат ръст от поне 20% спрямо достигнато дъно) втората по продължителност в американската история. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average е нараснал с 280%, а технологичният Nasdaq Composite – с 486% през същия период.

Въпреки това, макар че акциите многократно са оборвали очакванията на инвеститорите, бичият пазар е наричан „недолюбван“ или дори „най-мразеното рали в историята“, отразявайки широкоразпространеното сред инвеститорите презрение към книжа, които изглеждат твърде скъпи, хаоса във Вашингтон и напоследък – заплахата от търговски войни.

„Пътят напред ще бъде труден, особено в сравнение с предишните 9 години“, казва Джон Велис, макростратег в State Street Global Markets. Въпреки това, допълва той, трудно е да оспориш факта, че краят на бичата серия е неизбежен.

Корпоративните отчети изглеждат достатъчно силни, за да продължат да подкрепят пазарите, казват инвеститорите, макар че Федералният резерв се разделя с притежаваните си облигации и повишава краткосрочните лихвени проценти от историческите им дъна.

При публикувани почти всички резултати за последното тримесечие компаниите в S&P 500 са напът да отчетат ръст на печалбата си от 15% на годишна база, посочва FactSet, което е най-бързият темп от 2011 г. насам. Много анализатори очакват повишението да продължи през следващите тримесечия благодарение отчасти на икономиите от данъчната реформа, по-слабия долар и стабилизирането на цените на суровините.

Вълнението, с което се характеризираше пикът на предишните пазарни възходи, например при дот-ком балона, също сякаш липсва. Макар че страстта към технологичните акции накара индивидуалните инвеститори да увеличат дяловете си в компании като сега не особено обичаните Pets.com и eToys в началото на този век, настроенията сред тях днес са доста по-умерени.

Около 26% от индивидуалните инвеститори смятат, че фондовият пазар ще се разрасне през следващите шест месеца, сочи седмично проучване на American Association of Individual Investors, което е под дългогодишното средно ниво от 39% и под 75-те процента през януари 2000 г. - малко преди пика на технологичния балон. Ограниченият ентусиазъм към борсите носи успокоение за инвеститорите, които вярват, че пазарните върхове често са предшествани от еуфорично поемане на риск.

Въпреки това, макар че финансовите отчети показват силното представяне на корпорациите в САЩ, мнозина са съгласни, че ще бъде трудно пазарът да стигне възвръщаемостта си от 2017 г., когато необичайно спокойната търговия изведе пазарите в цял свят до многогодишни върхове.

S&P 500 е нараснал с 2,4% от началото на годината, след като спадна до територия на корекция – понижение от 10% спрямо рекордните нива от 26 януари – през февруари и отбеляза най-голямото си седмично понижение от март 2016 г. Индексът Dow Jones Industrial Average бележи ръст от 0,7%, а Nasdaq – от 7,6%.

Движенията се случват на фона на нова волатилност. S&P 500 отбеляза само 8 движения за деня от поне 1% през цялата 2017 г., но е затварял с 1% нагоре или надолу вече 16 пъти от началото на тази година.

Инвеститорите вече не могат да приемат за даденост перспективите за ниски лихвени проценти, стабилния растеж и умерената инфлация, които спомогнаха няколкогодишното поскъпване на акциите да продължи и през началото на 2018 г.

Разглезихме се миналата година, когато практически можеше да купиш каквото и да е и то тръгваше нагоре“, казва Джей Джей Кинахан, главен пазарен стратег в TD Ameritrade. “Тази година реално няма сигурно място, на което можеш да бъдеш“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Разследването срещу Русия на Мълър е струвало на САЩ 25 млн. долара