IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заслужава ли наистина Тръмп да бъде отстранен?

След два месеца разследване Конгресът започва в сряда този юридически дебат, опирайки се на „уличаващите доказателства"

16:26 | 04.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Достатъчно тежки ли са деянията, в които е обвиняван Доналд Тръмп, за да оправдаят негово отстраняване от длъжност? След два месеца разследване Конгресът започва в сряда този юридически дебат, опирайки се на „уличаващите доказателства", които демократите казват, че са събрали срещу президента, посочва БТА.

Милиардерът републиканец заявява, че това е политическа машинация и уверява, че не е извършил нищо нередно, като е поискал от Украйна да разследва Джо Байдън, един от потенциалните му опоненти на президентските избори през 2020 г.

Опозицията на демократите обаче е убедена, че той е злоупотребил с правомощията си, за да улесни кампанията по преизбирането си, по-специално като е замразил военна помощ за близо 400 милиона долара за тази страна, която е в конфликт с Русия.

Опирайки се на мнозинството си в Камарата на представителите, опозицията започна в края на септември процедура за отстраняване от длъжност на Доналд Тръмп и възложи разследването на комисията за разузнаването на Камарата на представителите.

След като изслуша петнадесетина свидетели тя заключи в публикуван вчера доклад, че той „е поставил своите лични и политически интереси над националните интереси, стремил се е да подкопае честността на американския изборен процес и е поставил в опасност националната сигурност".

Според този доклад съществуват „уличаващи доказателства" за неуместно поведение в две области: „президентът е поставил като условие за получаване на покана в Белия дом и даване на военна помощ на Украйна обявяването на разследвания, които благоприятстват неговата кампания" и е възпрепятствал парламентарните разследвания.

"За една страна е много опасно да има неетичен президент, който си мисли, че е над законите", коментира конгресменът демократ Адам Шиф, който е председател на комисията за разузнаването. "Въпросът е какво ще направи Конгресът" въз основа на този доклад, добави той.

Престъпления и закононарушения

Този документ, който Белият дом определя като "бълнуване", беше официално предаден снощи на юридическата комисия на Камарата на представителите, която е натоварена с изготвянето на евентуалните основания за повдигане на обвинения (импийчмънт) на президента.

Тази комисия се председателства от демократа Джери Надлър, който е отдавнашен враг на магната на недвижими имоти. Днес тя ще започне работа с изслушването на четирима експерти по конституционно право.
Трима от тези юристи са избрани от демократите, а един - от републиканците. Те ще обсъждат цитираните в конституцията мотиви за отстраняване от длъжност на президента: измяна, корупция или други тежки престъпления и закононарушения.

Адвокатите на Белия дом бяха поканени от Джери Надлър да участват в изслушванията, но отказаха да отидат, като осъдиха несправедливата според тях процедура. Те обаче си запазват възможността да се включат на по-късен етап.

До момента Доналд Тръмп отказва да съдейства на разследване, което по думите му е фарс и лов на вещици. Той забрани на съветниците си да се явяват в Конгреса или да предоставят исканите от конгресмените документи.

Нищо лошо

Юридическата комисия може да обсъжда поне четири пункта на обвинение: злоупотреба със служебно положение, корупция, възпрепятстване на работата на Конгреса и възпрепятстване на правосъдието.
Републиканците изглеждат готови да ги отхвърлят всичките. „Президентът не е направил нищо лошо", заяви в неделя конгресменът Дъг Колинс, който ще води контраатаката им на тези дебати.

След като бъдат изготвени, основанията за импийчмънт ще бъдат внесени за пленарно гласуване в долната камара на Конгреса, може би преди Коледа.

Като се има предвид, че демократите разполагат с мнозинство в Камарата на представителите, Доналд Тръмп би трябвало да влезе в учебниците по история като третият американски президент с повдигнати обвинения за отстраняване от длъжност след Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г., като и двамата впоследствие са обявени за невинни.

След това Сенатът ще бъде натоварен да води съдебния процес на президента, като за отстраняването му от длъжност е нужно мнозинство от две трети, което изглежда много слабо вероятно. Републиканците имат мнозинство в Сената и засега са твърдо обединени в защита на президента.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Local_Person
преди 4 години
Не, това е пълен Фарс. Човека не е нарушил никакви закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Стига си се пeнявил, ясно е, че няма да успеят да го свалят. Съучастниците му имат мнозинство в Сената. Но поне малко по-интелигентните му фенове (ако изобщо има такива), ще разберат че гласуват за долен изнудвaч и мoшеник. А Брайдън трябва да му изпрати благодарствена картичка. Заради нескопосаните действия на Тръмпунгера, сега вероятно ще получи имунитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
"За една страна е много опасно да има неетичен президент, който си мисли, че е над законите", коментира конгресменът демократ Адам Шиф"Ама не е опасно да има президент - затънал в корупция престъпник като вашия кандидат брайдън - така ли, ***? Все още чакаме да разберем - как и защо неговото синче е назначено за шефче на голяма енергийна компания в украйна с огромна заплата, без да разбира нищо от енергетика !!! Ти ли наричаш Тръмп "неетичен" - дето отказа ПЕТ МИЛИАРДА подкуп още преди изборите? Та ти - шиф - за толкова пари децата си ще продадеш, не само Америка !!! И откога е забранено да бъдат разследвани лица, очевидно затънали до гуша в корупция и мръcни далавери? Или на така наречените "демократи" (?!?!?!?) им е позволено да са корумпирани? А откога част от държавните интереси на САЩ е да наливат огромни суми за въоръжаване на чужди държави? Ти - шиф - попита ли американските данъкоплатци дали са съгласни да бачкат здраво зада въоръжават украинските бандити?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още