IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ByteDance иска да набере 2 млрд. долара преди листването в Хонконг

Компанията планира да направи публични част от своите бизнеси

12:08 | 06.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

ByteDance води преговори за набирането на 2 млрд. долара, преди да листне част от своите бизнеси в Хонконг, твърдят източници, запознати с въпроса. Всичко това се случва в момент, в който компанията се опитва да избегне забрана на услугата си TikTok в Съединените щати, пише Bloomberg.

Китайската компания води преговори с група от инвеститори, включваща Sequoia, за финансиране, което може да увеличи оценката ѝ до 180 млрд. долара, твърдят източници, пожелали да останат анонимни. След това ByteDance ще може да започне подготовката на някои от най-големите си активи, включително Douyin и Toutiao за първично публично предлагане в Хонконг, допълват източниците. Компанията последно е оценена на 140 млрд. долара според CB Insights.

Условията на този кръг на финансиране все пак могат да се променят, защото преговорите продължават, посочват източниците. Представител на ByteDance е отказал да коментира въпроса, а представител на Sequoia не е отговорил веднага на поканата да говори по темата.

ByteDance, която вече е най-високо оцененият стартъп в света, е в процес на битка със забраната на администрацията на Доналд Тръмп в САЩ, след като видео услугата беше обявена за заплаха за националната сигурност. Сега компанията иска одобрение от американското и китайското правителство за сключването на сделка за продажбата на дял от приложението на Oracle и Walmart. Преговорите се забавиха заради изборите за президент на САЩ и заради съдебните спорове, свързани с прилагането на забраната.

Споразумението, което включва условието TikTok да стане публична до 12 месеца на американска борса, спечели одобрението на Доналд Тръмп, като начин за оцеляването на услугата, която набра огромна популярност сред над 100 млн. американци. ByteDance се стреми към оценка на приложението от 60 млрд. долара, съобщи през септември Bloomberg News.

Въпреки че сблъсъкът с американските власти привлече вниманието на света, услугите на ByteDance в Китай остават най-рентабилните ѝ. През август Douyin, местната версия на TikTok, премина границата от 600 млн. дневно активни потребители. В началото на годината те бяха 400 млн. Тази седмица компанията обяви, че планира да наеме още 10 хил. души в Китай до края на тази година.

Най-големият конкурент на ByteDance – Kuaishou Technology подаде документи за първично публично предлагане в Хонконг. Всичко това подсказва за бързия растеж на китайските приложения за кратки видеа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още