IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Instagram Адам Мосери се мести в Лондон

Столицата на Обединеното кралство на практика ще се превърне в база на приложението за социални медии

09:40 | 03.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Адам Мосери, главен изпълнителен директор на Instagram Inc., по време на конференцията за разработчици F8 в Сан Хосе, Калифорния, САЩ, във вторник, 30 април 2019 г. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Адам Мосери, главен изпълнителен директор на Instagram Inc., по време на конференцията за разработчици F8 в Сан Хосе, Калифорния, САЩ, във вторник, 30 април 2019 г. Снимка: Bloomberg LP

Ръководителят на Instagram Адам Мосери се мести в Лондон, което е знак за стратегическа промяна за приложението за социални мрежи, влязло в ожесточена битка с платформата за видеоклипове TikTok за привличане и задържане на по-младата аудитория.

Неговото преместване на практика ще превърне британската столица, която е най-големият инженерингов център на компанията майка Meta извън САЩ с повече от 4000 служители, в база на Instagram през следващите месеци, пише The Financial Times.

Според множество хора, запознати с плановете, Мосери ще се премести по-късно тази година и ще изгради присъствието на Instagram в Лондон, като наеме още служители, които да работят в новите офиси на Meta в Кингс Крос.

Фокус на Instagram е увеличаването на продуктовия екип на компанията, посветен на запазването на общността от влиятелни личности (инфлуенсъри). В миналото тези екипи са били базирани в Лос Анджелис и Ню Йорк.

Мосери е известен с близките си отношения с Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Facebook и Meta, който е изразил загриженост, че компанията губи потребители в полза на TikTok.

През миналата седмица Meta обяви, че приходите ѝ за тримесечието са намалели за първи път. Компанията обвини за това макроикономическия натиск, който се отразява на маркетинговите бюджети, както и ефекта от промените в политиката на защитата на личните данни на Apple, които позволяват на потребителите на iPhone да се откажат от проследяването на данни, което генерира таргетирани реклами.

Исканото от Мосери преместване от централата на Meta в Калифорния е временно и отчасти е продиктувано от желанието му да живее в Лондон, твърдят близки до плановете.

Мосери се присъедини към компанията през 2008 г. и ръководеше екипа, който разработи News Feed на Facebook. Той стана ръководител на Instagram през 2018 г., когато първоначалните съоснователи на приложението напуснаха компанията след рекордното придобиване.

Източник, запознат с дейността на Instagram, предполага, че плановете са и мярка за намаляване на разходите, тъй като инженерите във Великобритания са до три пъти по-слабо платени, отколкото тези в Сан Франциско. Instagram заяви, че ще продължи да инвестира в глобални таланти.

Meta би могла да се възползва и от неотдавнашните поправки в Закона за данъчните кредити за научноизследователска и развойна дейност, въведен от тогавашния финансов министър Риши Сунак в подкрепа на технологичните инвестиции, добавя източник.

Според публичните записи Meta се е срещала със Сунак и с министъра на културата Надин Дорис през изминалата година, за да обсъдят присъствието на компанията в Обединеното кралство, наред с други теми.

Концернът заяви, че редовно се среща с правителството на Обединеното кралство по редица въпроси, но че Мосери не се е срещал с нито един представител на кабинета на Обединеното кралство през последната година.

В резултатите си от миналата седмица Meta посочва, че общите разходи са се увеличили с 22% на годишна база през първото тримесечие, а броят на служителите е нараснал с 32%. Зукърбърг заяви, че екипите ще трябва да се свият, като решенията за съкращаване ще бъдат делегирани на ръководителите на отделните екипи.

През миналата седмица Instagram отмени промяната в алгоритъма си, за който критиците твърдяха, че генерира предимно видеоклипове от инфлуенсъри и рекламно съдържание вместо съдържание от приятели.

Промяната предизвика ответна реакция от страна на потребители и известни личности, включително Кайли Дженър и Ким Кардашиян, които споделиха пост, в който се казваше: „Спрете да се опитвате да бъдете TikTok, искам да виждам само сладки снимки на моите приятели".

Първоначално Мосери се опита да защити позицията на компанията, но няколко дни по-късно промени курса.

От Instagram заявиха, че „въз основа на нашите констатации и отзивите на общността спираме теста в Instagram, за да можем да проучим други възможности, и временно намаляваме броя на препоръките, които виждате във вашия фийд, за да можем да подобрим качеството на вашето преживяване".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още