Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Лидерът на Twitter иска да промени социалните мрежи

Той финансира екип, проучващ възможността за отворен децентрализиран стандарт за социална мрежа

Лидерът на Twitter иска да промени социалните мрежи

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси обяви, че компанията финансира нов екип по проучванията, който ще разработи "отворен и децентрализиран стандарт за социална мрежа“, отчасти, за да адресира някои от текущите проблеми на платформата, пише CNBC.

Идеалистичната дългосрочна визия е да направи различните социални мрежи подобни на имейл, така че потребителите да могат да се присъединяват към различни мрежи, но все пак да могат да комуникират помежду си, независимо коя използват.

Още по темата

Споделени технически стандарти също така биха улеснили потребителите да поемат контрол върху това как тези мрежи им препоръчват съдържание, което ще отслаби тенденцията към водене на потребителите към всякакво съдържание в опит да ги задържи ангажирани, твърди Дорси. Освен това може да се улеснят социалните мрежи в налагането на рестрикции срещу речта на омразата и други злоупотреби, като им се помогне да споделят тежестта на по-ниска цена.

Вече има социални мрежи, които оперират в децентрализирана рамка. Най-популярната от тях е Mastodon, социална мрежа с отворен код, която често е ползвана като алтернатива на Twitter.

Основателят на Wolrd Wide Web Тим Бърнърс-Лий също започна няколко проекта за децентрализиран интернет.

За разлика от тези проекти, които не успяха да добият популярност, Twitter вече има отдадена потребителска база от над 300 млн. души, което може да помогне на Дорси в опитите да прокара стандарта и да убеди други социални мрежи да дадат подкрепата си.

И все пак изглежда малко вероятно Facebook, която в момента доминира на пазара със своите над 2 млрд. потребители, да е готова да се откаже от контрола си заради външна коалиция. Говорител на Facebook не е отговорил веднага на запитванията за коментар по темата.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Facebook предоставя 100 млн. долара на медийни компании