IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Youtube е взела мерки срещу пропагандна кампания на китайските власти за Хонконг

Зад кулисите китайското правителство полага значителни усилия, за да се опита да повлияе на общественото мнение, твърдят Twitter, Facebook и Google

09:20 | 23.08.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След Twitter и Facebook, и платформата за видеоклипове Youtube обяви, че е предприела мерки срещу голяма пропагандна кампания, водена от китайските власти в социалните мрежи с цел дискредитиране на мобилизацията в подкрепа на извършването на демократични реформи в Хонконг, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Youtube е дезактивирала 210 канала, след като открила, че те действали по координиран начин, като качвали онлайн видеозаписи, свързани с протестите в Хонконг, обяви Шейн Хънтли, анализатор по въпросите на сигурността в компанията Google, която притежава Youtube.

В понеделник Twitter и Facebook също обявиха, че са закрили хиляда активни акаунта, свързани с кампанията за дезинформация. Тези акаунти са се опитвали нарочно да породят политически смут в Хонконг и да подкопаят легитимността и политическите позиции на протестното движение там, обясни Twitter. В изявление на Facebook се казваше, че някои публикации в дезактивираните акаунти сравнявали хонконгските демонстранти с бойците на Ислямска държава, наричали ги хлебарки и им приписвали планове за убийство.

Пекин официално остави на местните власти и полиция да уредят ситуацията във връзка с протестите, продължаващи вече няколко месеца в Хонконг. Но зад кулисите китайското правителство полага значителни усилия, за да се опита да повлияе на общественото мнение, твърдят Twitter, Facebook и Google.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
САЩ не са възникнали като държава, а като бизнеспроект.В САЩ и Австралия ингилизите са си изхвърляли затворниците,да няма масраф по съдържанието им. И да колонизират.Въпреки това Вашингтон като символика се опитва да копира Рим.Новата Римска (световна) империя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
vstoykov
преди 4 години
"мерки срещу голяма пропагандна кампания, водена от китайските власти в социалните мрежи"Интересно защо мерките са едностранчиви. Има ли мерки срещу голямата пропагандна кампания, водена СРЕЩУ китайските власти в социалните мрежи?Или щом пропагандата е продемократична тя даже може да се насърчи?Това не е дискусия дали е правилно частна компания да взима страна в меметичната война.Въпросът е в това, че е доказано и е факт това, че социалните мрежи взимат страна в пропагандата.В някои случаи това може да е в интерес на на правилните хора. В други случаи - обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още